Novi Zeland i Australija počinju plaćati danak strogog lockdowna: Bolnice se pune djecom koja se sada bore s običnim respiratornim virusima

pixabay

Novi Zeland je počeo plaćati cijenu strogog zaključavanja, odnosno lockdown-a u borbi protiv koronavirusa. Najme odjeli novozelandskih bolnica sada se pune malom djecom koja su životno ugrožena od drugih respiratornih virusa na koja, zbog lockdowna nisu stvorila imunitet, upozoravaju tamošnji liječnici.

U bolnici u Wellingtonu preko četrdesetero djece, od koje i novorođenčad je trenutno hospitalizirano zbog respiratornih bolesti, uključujući respiratorni sincicijski virus, odnosno RSV, te se mnoga djeca nalaze na kisiku. Druge bolnice također bilježe porast slučajeva koji su počeli iscrpljivati bolničke resurse, zbog čega dolazi do odgoda operacijskih zahvata, piše The Guardian.

RSV je česta respiratorna bolest, koja kod odraslih uglavnom izaziva vrlo blage simptome, ali kod male djece može biti izuzetno opasna, čak i sa smrtnim posljedicama. Da će doći do ove situacije upozoravali su pedijatri koji ovakav porast slučajeva pripisuju zaključavanju ljudi zbog pandemije, a čija je posljedica to da djeca koja su još osjetljiva nemaju mogućnost razviti imunitet na druge viruse.

Epidemiolog i profesor javnog zdravstva Michael Baker za ovu novu epidemiju je upotrijebio metaforu šumskih požara. “ako je prošla godina ili dvije bez požara, na tlu ima više goriva za napajanje plamena. Kad vatra napokon dođe, gori puno žešće. “Ono što sada vidimo je akumulacija osjetljive djece koja nisu bila izložena virusima”, rekao je Baker.



Gotovo tisuću slučajeva zaraze RSV-om u posljednih pet tjedana

Ovakva situacija se događa, jer mjere poput zaključavanja, pranja ruku, socijalnog udaljavanja i maski nisu učinkovite samo u kontroli COVID-a, već te mjere također suzbijaju širenje drugih bolesti koje se prenose na sličan način, uključujući gripu, prehladu i manje poznate respiratorne bolesti poput RSA.

Na Novom Zelandu lockdown prošle zime doveo je do smanjenja oboljelih od gripe za 99,9 posto, a također je doveo i do smanjenja RSV bolesti, tako je gotovo eliminiran skok smrtnih slučajeva koje Novi Zeland obično bilježi u zimskom periodu.

Novi Zeland je prijavio gotovo tisuću slučajeva RSV-a u posljednjih pet tjedana, prema Institutu za znanost i istraživanje okoliša, uobičajeni prosjek je 1.743 tijekom pune zimske sezone od 29 tjedana.

Australija također bilježi porast oboljele djece

Australija također doživljava skok slučajeva RSV-a, dok su u Victoriji bolnice pune i također se radi o neobično visokim brojem slučajeva RSV-a.

“Vrhunci epidemije poput trenutne ne znače nužno da će zemlja ukupno imati više slučajeva RSV-a”, kaže Baker – može biti da su svi slučajevi grupirani, umjesto da se šire tijekom nekoliko godina. Ali čak i to može uzrokovati velike probleme. “Ako dobijete veliki vrhunac, to može urušiti zdravstveni sustav ili na njega stvoriti veliki pritisak, što vidimo kod RSV-a”, rekao je Baker.

Predmetna epidemija već rasteže novozelandske bolnice. U bolnici Middlemore u Aucklandu igraonica je pretvorena u odjel intenzivne njege s 11 dječjih krevetića. U Aucklandu i Canterburyju odgađaju se operacije kako bi se preusmjerilo resurse na dječje odjele. Brojne bolnice upozoravaju roditelje da ne dovode djecu mlađu od 12 godina kako bi se izbjeglo širenje virusa.

Komentari