NOVI VAL REPRESIJE? Rusija uhitila bivšeg novinara i optužila ga za izdaju

EPA

Ruske snage sigurnosti uhitile su u utorak bivšeg novinara koji radi kao savjetnik šefa ruske svemirske agencije i optužile ga za izdaju, tvrdeći da je otkrivao vojne tajne neimenovanoj članici NATO-a.

Snimka koju je objavio FSB pokazuje da su naoružani agenti uhitili i pretražili Ivana Safronova ispred njegovog stana u Moskvi.

Safronov je na ispitivanju odbacio optužbe o prenošenju državnih tajni stranoj sili, objavila je novinska agencija TASS.

Safronov, koji je pisao o vojnim aferama za dva nacionalna lista, mogao bi dobiti 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Očekuje se da će mu se suditi iza zatvorenih vrata zbog osjetljivih pitanja.



Njegovo pritvaranje izazvalo je strah među novinarima od novog vala represije, a u Kommersantu, jednom od listova u kojima je prije radio, napisali su da se optužbe čine apsurdne jer je on istinski domoljub.

Neki njegovi bivši kolege prosvjedovali su ispred sjedišta FSB-a prije nego što je pritvoren.

FSB optužuje Safronova da radi za neimenovanu stranu obavještajnu službu.

“Safronov je, izvršavajući zadatke za obavještajnu službu jedne zemlje u NATO-u, prikupio i predao državne tajne i informacije o vojnoj suradnji te obrani i sigurnosti Ruske Federacije”, navodi se u optužnici.

Njegov odvjetnik Oleg Elisejev rekao je da mu još nije dozvoljen pristup klijentu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne vjeruje da su optužbe povezane s radom Safronova dok je bio novinar.

Svemirska agencija rekla je da Safronov nije imao pristup tajnama i da slučaj nije povezan s njegovim radnim mjestom u agenciji.

Komentari