Novi sukobi na istoku Ukrajine uoči posjeta Angele Merkel Moskvi

Kremlj

Novi sukobi zabilježeni su u Ukrajini u petak, dan prije očekivanog susreta njemačke kancelarke Angele Merkel s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Ukrajinska vojska je priopćila da je jedan vojnik ubijen, a drugi ranjen.

Ruski predsjednik Putin trebao bi ugostiti njemačku kancelarku Merkel u subotu u Moskvi, a jedna od tema njihovih razgovora svakako će biti i ukrajinski sukob.

Putin i Merkel bili su među čelnicima koji su dogovorili novo primirje za istočnu Ukrajinu na sastanku u Parizu prošli mjesec.



Sastanak na vrhu s ciljem oživljavanja mirovnih pregovora o istočnoj Ukrajini bio je prvi susret Putina s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uz francusko-njemačko posredovanje.

Razgovori su rezultirali dogovorom o razmjeni zarobljenika i obnovom postojećeg sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini koji nikad nije u potpunosti primijenjen.

Novi summit Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske (takozvani “normandijski format”) bit će organiziran za četiri mjeseca, najavio je francuski predsjednik Emmanuele Macron nakon sastanka održanog u prosincu, prvog nakon 2016. godine.

Proruske separatističke skupine i ukrajinska vojska međusobno se optužuju za ovu zadnju ekslaciju sukoba u dvije regije na istoku zemlje.

Po procjenama Ujedinjenih naroda, u sukobu je ubijeno oko 13.000 ljudi.

Komentari