Novi soj koronavirusa ‘izvan kontrole’; Čelnici EU na konzultacijama oko korodiranog odgovora

Twitter

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je novi soj koronavirusa “izvan kontrole”, pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo.

“Nažalost, novi soj je izvan kontrole. Moramo ponovo uspostaviti kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata”, rekao je Matt Hancock za Sky News.

“Bit će jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo”, dodao je.

Konzervativna vlada Borisa Johnsona u subotu navečer je proglasila karantenu za London te za jugoistok i dio istoka Engleske, nagnavši više od 16 milijuna stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.



Pariz, Berlin i EU razgovarali o novom soju virusa u Velikoj Britaniji

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel razgovarali su u nedjelju telefonom o novom soju koronavirusa koji se širi u Velikoj Britaniji i zbog kojega su neke europske zemlje obustavile letove u tu zemlju, priopćila je Elizejska palača.

Francuski predsjednik, njemačka kancelarka, predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog vijeća razgovarali su u vrijeme dok Nizozemska, Belgija i Italija obustavljaju putničke letove s Velikom Britanijom.

Španjolska je zatražila od Bruxellesa “koordiniran” odgovor EU-a u vezi s obustavom letova iz Velike Britanije, nakon otkrića novog soja koronavirusa u toj zemlji, objavila je u nedjelju španjolska vlada.

“Želimo zaštititi prava europskih građana putem koordiniranja i sprječavanja jednostranih mjera”, navodi se u vladinu priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da “pojačaju kontrolu” zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da “povećaju kapacitete za sekvenciranje” virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

WHO: Nema nijednog dokaza o promjeni težine bolesti

Kako navodi WHO, osim “prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji”, on bi “mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda”, opet po “prvim informacijama”.

No nema “nijednog dokaza o promjeni težine bolesti”, premda se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao “jasniju sliku o osobinama novog soja”, rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a.

“Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju”, ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje “svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije”.

Komentari