NOVI PROBLEMI Žena pozitivna na koronu razvila rijetku bolest mozga; U bolnici je izgledala zbunjeno, letargično i dezorijentirano

Žena koja je bila pozitivna na koronavirus razvila je rijetku bolest mozga poznatu kao akutna nekrotizirajuća encefalopatija, stanje koje mogu pokrenuti virusne infekcije poput gripe i herpesa.

U ovom trenutku, oštećenje mozga “tek treba dokazati kao rezultat infekcije koronavirusom”, navodi se u izvješću o slučaju objavljenom 31. ožujka u časopisu Radiology. No, kako se novi virus i dalje širi, “bolničari i radiolozi trebaju potražiti ovu poveznicu među pacijentima koji imaju COVID-19 kako bi se potvrdio eventualan promijenjeni mentalni status”, napisali su autori.

“Moramo razmišljati o tome kako ćemo u svoju paradigmu liječenja uključiti pacijente s teškom neurološkom bolešću”, rekla je dr. Elissa Fory, neurologinja koja je bila dijelom tima medicinskih stručnjaka uključenih u postavljanje dijagnoze. “Ova komplikacija poražavajuća je koliko i teška bolest pluća.”

U bolnici je žena izgledala zbunjeno, letargično i dezorijentirano

Pacijentica, 58-godišnja zrakoplovna radnica, javila se u zdravstveni sustav Henry Ford u Detroitu, nakon što je tijekom tri dana imala groznicu, kašalj (poznati simptomi koronavirusa) te “izmijenjen mentalni status”, navodi se u izvješću.



U bolnici je žena izgledala zbunjeno, letargično i dezorijentirano, zabilježeno je. Bila je negativna na gripu, herpes, virus Varicella zoster (koji uzrokuje vodene kozice), kao i na virus Zapadnog Nila; a njezina cerebrospinalna tekućina, koja ispunjava prostor oko mozga i leđne moždine, nije sadržavala tragove bakterijske infekcije.

Zamijetivši njezine simptome, liječnici su pacijenticu također testirali na COVID-19, koristeći dijagnostički test odobren od američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i otkrili da je pozitivna na bolest, prenosi Net.hr.

Komentari