Novi gradonačelnik Mostara: Neću dijeliti svoj grad, normalno je da ne vidimo svi isto rezultat političkih utakmica

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Novi gradonačelnik Mostara, Mario Kordić (HDZ BiH) otkrio je koje ciljeve planira ostvariti u svom mandatu, koje projekte provesti, ali i s kim planira surađivati i kako. Naveo je i kakvu koaliciju planiraju u HDZ-u te ima li veće političke ambicije u kontekstu stranačkog ili djelovanja na višim razinama vlasti.

“Prošlo je dugih 12 godina od posljednjih izbora i mislim da su moji sugrađani već polako i zaboravili kako je to birati i biti biran, pa mislim da su ovi izbori svojevrsni povratak demokracije u naš Mostar. Zapravo, izbori i jesu najuzvišeniji čin demokracije pa s te strane jasno da su nam svima jako važni. Siguran sam da je sukladno svemu navedenom i osjećaj stanovnika Mostara da su ovi protekli izbori novi početak za grad Mostar. Moj osobni osjećaj je moram priznati još uvijek mješovit, s jedne strane sam sretan zbog velike časti što su me vijećnici izabrali za gradonačelnika, dok s druge strane osjećam veliku odgovornost prema svim žiteljima Mostara zbog svih izazova koje nas očekuju u gradu u idućem mandatnom razdoblju. Ova dva osjećaja daju mi posebnu energiju i entuzijazam da stvari u gradu mijenjamo na bolje i pokrenemo pozitivne procese koji su dugo u zastoju. Za mene je značenje uloge koja mi je povjerena najveća životna čast. Rodio sam se u Mostaru, živim u ovom gradu, tu je moja obitelj i s te strane sam neizmjerno sretan što sam gradonačelnik Mostara”, rekao je.

Prvi Kordićevi potezi 

“S obzirom na to da prioriteta imamo jako puno, koji su gotovo jednako važni, važno je da odmah krenemo raditi. Bit ću netko tko će nametati jako ubrzanu dinamiku, dijelom zbog doista mnoštva stvari koje moramo napraviti, a istini za volju ni ne znam raditi usporeno. Jedan od prioriteta je očistiti grad, rješavanje pitanja deponije Uborak, ali isto tako ćemo se baviti razvojem grada, gdje smo i što je eventualno problem koji možemo riješiti što skorije kada su u pitanju prometnice, Zračna luka Mostar, pitanje zelenih površina itd. Sve to bit će nam prioriteti, ali najvažnije je da se sve službe grada, svi gradski vijećnici i ja osobno kao gradonačelnik opredijelimo za konstruktivan rad. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti”, dodaje.

Formiranje većine u Gradskom vijeću

“Budući da sam pristupio vrlo pozitivno, s željom da napravimo svi zajedno iskorak i promjene u svakodnevnom životu našega grada, jako sam pozitivan i optimističan kada je u pitanju rad svih vijećnika. Dapače, očekujem da ćemo biti konstruktivni i proaktivni kada je u pitanju i analiza postojećeg stanja, pokretanje projekata koji godinama stoje, kao i dimenzioniranju novih ideja. Vjerujem da su svi izabrani vijećnici odgovorni prema biračima koji su ih birali, ali i prema osobnom integritetu i da će svaka dobra ideja i konstruktivan prijedlog imati većinu u vijeću, bez obzira tko je predlagač”, tvrdi.



Moguće koalicije

“Razumijem da je to pitanje već neko vrijeme na agendi javnosti, ali mislim da su svi koji su pratili stanje u Gradskom vijeću tijekom izbora radnih tijela i izbora gradonačelnika vidjeli da ne postoji nikakva široka koalicija. Mišljenja sam da je to dobro i da ne treba unaprijed zauzimati pozicije kada je u pitanju bilo koja odluka. Skloniji sam ideji da svaki prijedlog i ideju komuniciramo svi zajedno u Vijeću i na taj način tražimo široku potporu svih vijećnika. Mislim da će na taj način svaka odluka proći više filtera i time biti bolja i korisnija za stanovnike grada Mostara. Ne treba nikoga isključivati niti zaobilaziti, u Gradskom vijeću sjedi 35 vijećnika i svi trebaju biti uključeni u proces donošenja odluka”, navodi.

Kordićev govor i govor predsjednika Vijeća

“Dobro, možemo sve ono što se događalo za vrijeme prve sjednice Gradskoga vijeća koja se odvijala u tri nastavka analizirati na različite načine. Iz ove pozicije izabranog gradonačelnika, ali i inače nisam netko tko će poticati podjele u našemu gradu. Sve ono što se događalo treba ostaviti iza nas i okrenuti se budućnosti. Razumljivo je da u svakoj utakmici, pa i političkoj imamo različite poglede na rezultat, ali mislim da je to sada iza nas. Sve vrijeme koje bismo potrošili na analize nepovratno bi izgubili za činjenje dobrih stvari za grad Mostar. Meni kao gradonačelniku je partner svatko tko želi dobro svim žiteljima Mostara. Siguran sam da imamo u Vijeću veliku većinu takvih izabranih vijećnika i da svi oni koji eventualno žele suprotno neće dolaziti do izražaja”, rekao je.

Prvi suradnici

“Kako sam već rekao, moji suradnici su svi oni koji žele dobro i napredak u gradu Mostaru. Grad Mostar danas ima veliku administraciju, sigurno da ću u prvim danima svojega mandata napraviti analizu postojećega stanja pa donijeti stav o onome što je dobro i što eventualno treba mijenjati. Što se tiče gospodina Bešlića, kao i svih drugih koji budu imali dobronamjerne savjete i ideje za funkcioniranje i napredak grada, rado ću ih saslušati. Životno sam opredjeljen za razgovor i razmišljanje o idejama, a isto tako spreman samostalno donositi odluke i preuzimati odgovornost. Drago mi je da su to i birači prepoznali i dali mi veliko povjerenje na izborima, a na koncu konca i kolege vijećnici koji su me izabrali za gradonačelnika”, smatra.

Glavni cilj za Mostar

“Cilj mi je da Mostar bude čist i uredan europski grad, središte regije u povijesnom, kulturnom, gospodarstvom, prometnom i znanstvenom smislu. Mostar je svime onim što čini njegov identitet grad biser. Sve to Mostar mora kapitalizirati i realizirati potencijale koje ima, a tu je uloga gradonačelnika i službi koje upravljaju gradom doista jako bitna. Želimo svi zajedno graditi jedan europski grad u kojem će se svaki stanovnik osjećati ugodno, svaki student prihvaćeno i svaki radnik sigurno. Želimo osigurati uvjete za ostanak i razvoj svim našim sugrađanima i siguran sam da ćemo svi zajedno u tome i uspjeti. Sve je zapravo do nas, vjerujem da imamo dovoljno znanja i energije da ostvarimo zacrtane ciljeve”, jasno će.

Buduća politička karijera

“Moj fokus je grad Mostar i svi njegovi žitelji. Opredijelio sam se za službu gradu u kojem sam se rodio, odrastao i formirao obitelj. Siguran sam da sa svojim timom i generacijom izabranih vijećnika mogu doprinijeti razvoju grada. Ne pokreću me političke ambicije, apsolutno sam posvećeni časnoj i odgovornoj funkciji gradonačelnika Mostara”. zaključuje Kordić u razgovoru za Dnevno.hr.

Komentari