Novi crnogorski premijer čestitao Dan Republike Srpske, a onda to pokušao skriti od javnosti: RS je srpska najveća tekovina zapadno od Drine

Foto: FB DF

Premijer Crne Gore  Zdravko Krivokapić telefonski je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović čestitao Dan RS, ali bez javne objave da je to učinio kao državnik.

To je otkrila Cvijanović, jer je, kako se čini, Krivokapić želio da se čestitka sakrije od crnogorske javnosti.

“Zahvalna sam crnogorskom premijeru Krivokapiću koji je pozvao i čestitao sve naše praznike i izrazio opredjeljenje da svi zajedno radimo i unapređujemo u svim oblastima našu saradnju i to na dobrobit svih građana Crne Gore i Srpske, odnosno BiH”, rekla je Cvijanović.

Sakrio čestitku od javnosti

S obzirom na to da javnost nije obavijestio o čestitki nije ni kako to obično čini, objavio je ni na svom Twiter profilu.



Odgovor na pitanje zašto je novi crnogorski premijer kojem većinu održava prosrpska i pročetnička većina, čestitku odradio pod velom tajne, možda leži u tome što je Dan RS dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim, a Venecijanska komisija u svom mišljenju ocijenila je da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Koalicijski kolege crnogorskog premijera, lideri Nove srpske demokratije i Prave Crne Gore Andrija Mandić i Marko Milačić, javno su preko društvenih mreža uputili čestitke, nazivajući Republiku Srpsku ” ponosom svakog Srbina i simbolom hrabrosti i odlučnosti srpskog  naroda i njegove borbe za slobodu. Od vremena Nemanjića, čiju slavu slavi, RS je srpska najveća tekovina zapadno od Drine”.

Čestitao i član CDU Angele Merkel

Dok su ove poruke bile očekivane, mnogi u BiH, bili su iznenađeni video čestitkom “Srećan dan Republike Srpske”, koju je uputii zastupnik u Bundestagu Stefan Kaufman koji je član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel.

Mnogi su pozvali  potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića da se ogradi od Krivokapićevog djela, međutim od mladog, proeurospkog, albanskog i liberalnog političara koji takvoj vladi drži većinu nema ni slova.

Komentari