Nove optužbe protiv šefa Frontexa: Europarlamentarci zatražili da podnese ostavku, ali on je to odbio

profimedia

Raste pritisak na šefa Frontexa Fabricea Leggerija nakon novih optužbi koje je Bruxelles opisao “vrlo zabrinjavajućima”.

Optužbe protiv Leggerija pojavile su se u trenutku kad Frontex preuzima veću ulogu u kontroli granica Europske unije.

Migracije su vruće pitanje u EU-u na kojemu desničarskim strankama raste popularnost u nekim zemljama.

Leggeri je zadužen da njegova agencija ojača kontrolu na europskim vanjskim granicama i za taj zadatak mu se dodjeljuje sve veći proračun.



No Francuz je suočen s nizom optužbi – od metoda zaustavljanja migranata do nepravilnosti u trošenju financijskih sredstava.

Agenciju istražuje OLAF, neovisno nadzorno tijelo EU-a za korupciju, zbog optužbi o ilegalnom odvraćanju migranata koji u grčke vode pristižu iz Turske.

Europarlamentarci i aktivisti pozvali su Leggerija da podnese ostavku, ali je on to odbio učiniti i inzistirao da je njegova agencija ključna u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

“Istrage su u tijeku i normalno je da moramo odgovarati političkim vlastima. Postajemo policijska snaga”, rekao je Leggeri za francuski radio Europe 1.

Leggeri je također optužen za nepravilnosti u trošenju novca i loše postupanje s osobljem.

Dokumenti koje su objavili ZDF, Le Monde i Opservatorij korporativne Europe navodno dokazuju da je Frontex bio u kontaktima s desecima lobista obrane i tehnologije, kršeći pravila EU-a o transparentnosti.

Te objave prate medijski izvještaji u kojima se navodi da su upadi istražitelja OLAF-a u sjedište Frontexa pokazali da u agenciji ima prijevara i uznemiravanja osoblja.

Prema napisima francuskog dnevnog lista Liberation i njemačkog Der Spiegela, istražitelji, između ostalog, istražuju ugovor s poljskim pružateljem IT usluga koji je navodno pun nepravilnosti.

Europska povjerenica za unutarnje poslove YIva Johansson rekla je u petak da su najnovija izvješća “vrlo zabrinjavajuća” za agenciju koja će biti “daleko najveća agencija EU-a s velikom moći”.

“Trebamo snažan, čvrst i funkcionalan Frontex”, rekla je Johansson za AFP.

Frontex će do 2027. godine imati 10.000 agenata koji će biti izravno zaposleni u agenciji umjesto da ih u agenciju upućuju države članice.

Upravni odbor Frontexa, koji čine predstavnici zemalja članica i Europska komisija, osnovao je radnu skupinu koja će istražiti slučaj.

Agencija je učinila presedan i obustavila svoje operacije u Mađarskoj krajem siječnja nakon što je Europski sud osudio kršenje politike azila u toj zemlji.

Komentari