NOVE DRASTIČNE MJERE Italija zatvara sve trgovačke djelatnosti osim dućana i ljekarni

Talijanski premijer Giuseppe Conte obratio se naciji zbog izvanrednog stanja uzrokovanog epidemijom koronavirusa u toj zemlji. U toj zemlji je zabilježeno 12.462 slučajeva koronavirusa.

Stanje u Italiji sve je gore, te u posljednja 24 sata bilježe nove crne rekorde. Broj mrtvih je povećan za 196, još više nego u 168 u utorak, ukupno 827 žrtava Covida-19.

Conte je najprije svim Talijanima zahvalio na žrtvi koju podnose u crvenoj zoni i karanteni. “Cijeli svijet gleda u nas”, rekao je i dodao kako Italija postaje uzor svima drugima iz dana u dan.

“Ovo je borba koja predstavlja velik test našoj naciji. Od izbora koje smo imali, nakon razgovora sa svim ministrima i sa mojom savješću sam odlučio da je na prvom mjestu zdravlja svih Talijana”, rekao je.



“Uvođenje crvene zone bilo je prva mjera. Danas je jasno da postupno moramo nastaviti dalje dok svi ne shvate u kakvom teškom trenutku živimo. Poduzimamo korak dalje. Italija će uvijek ostati jedinstvena zona, ali sada zatvaramo sve trgovačke djelatnosti, ostaju raditi osnovne djelatnosti poput ljekarni i prehrambenih lanaca”, rekao je i dodao kako se zatvaraju svi restorani, pubovi i slične djelatnosti.

Koronavirus odnio prve žrtve u Bugarskoj, Švedskoj, Belgiji, Irskoj. Italija obara nove crne rekorde

Dodao je kako će biti dostupne bankarske i financijske usluge kako i usluge prijevoza. Omogućit će se i rad poljoprivrednim djelatnicima koji prehranjuju Italiju, a otvorene mogu ostati i tvornice.

“Važno je biti savjestan i znati da smo postepeno počeli mijenjati svoje navike. Efekte naših velikih napora ćemo vidjeti tek za par tjedana. Ne možemo već sutra očekivati rezultate i to je jako važno”, rekao je.

Dodao je da ako brojevi nastave rasti ne znači da se treba odustati od ovih mjera.

“Moramo biti lucidni, rigorozni i odgovorni”, dodao je.

Conte je rekao kako je posebno važna proizvodnja svih potrepština za bolnice i posebno za intenzivnu njegu

“Važno je da znamo da je nas 60 milijuna dio jedne velike zajednice i kako je to snaga naše zemlje, zajednica pojedinaca”, rekao je.

“Zajedno ćemo pobijediti”, zaključio je talijanski premijer, prenosi Index.

Komentari