Novalić, Solak i Hodžić pušteni da se brane sa slobode. Izetbegovićeva stranka ocijenila da je sudska odluka dokaz kako je slučaj montiran

Twitter

Sud u Sarajevu pustio je u nedjelju na slobodu premijera Federacije BiH Fadila Novalića i još dvojicu osumnjičenika za spornu kupnju respiratora u vrijeme epidemije koronavirusa.

Umjesto jednomjesečnog pritvora koju su tražili tužitelji, sud je odlučio da se mogu braniti sa slobode ali uz restriktivne mjere, uključujući zabranu kontaktiranja s potencijalnim svjedocima i međusobnog sastajanja.

Uz Novalića pušteni su čelnik Civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina”.

Novalić, Solak i Hodžić osumničeni su za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloporabu službenog položaja, pranje novca, primanje dara te krivotvorenje ili uništavanje službene dokumentacije.



Pod istragom su zbog sumnje u “namještanje” prilikom kupnje stotinu resporatira za bolnice u Federaciji BiH. Stotinu strojeva nabavljenih u Kini neposrednom pogodbom Civilne zaštite i “Srebrene maline” ne odgovaraju propisanim specifikacijama a cijena od 5,3 milijuna eura veća je od tržišne.

Novalićeva Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da je sudska odluka dokaz kako je slučaj protiv njega montiran.

Jedini cilj bio je zadržati Novalića u pritvoru i tako osigurati “slabljenje bošnjačkog faktora” u entitetskoj vlasti, priopćila je stranka i zatražila smjenu glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Komentari