Nova studija i nove kritike o uspjehu hidroksiklorokina protiv koronavirusa

Ilustracija Foto: Pixabay

Institut za znanstvena istraživanja profesora Didiera Raoulta u Marseilleu objavio je novu studiju o uspješnom liječenju koronavirusa hidroksiklorokinom na koju su stručnjaci u petak odgovorili kritikama.

“Hidroksiklorokin (derivat klorokina, lijeka protiv malarije) u sprezi s antibiotikom azitromicinom, ako se pacijentima počne davati čim se postavi dijagnoza, bezopasna je i učinkovita terapija protiv covida-19”, stoji u sažetku studije objavljenom u digitalnom izdanju. Kritičari međutim navode da studija nije provedena po svim znanstvenim kriterijima i da njezini rezultati ne dokazuje da je terapija doista učinkovita.

Studija je u četvrtak bila predstavljena francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu za posjeta Institutu što ga je osnovao profesor Raoult, imunolog i poznati zagovornik takve terapije.

Terapiju je “najmanje tri dana” primao 1.061 pacijent pozitivan na koronavirus.



Nakon deset dana, u uzorcima više od devet od deset zaraženih pacijenta (91,7 posto) nije više bilo virusa, a pet osoba (0,5 posto) je umrlo, navodi se i dodaje da je riječ o pacijentima u dobi od 74 do 95 godina.

Taj je postotak “znatno niži” nego u pacijenata “tretiranih drugim terapijama”, stoji u sažetku studije u kojoj se ističe “da nije uočena nikakav toksičan učinak na srce”.

Cjelovita studija još nije objavljena.

U studiji je zajedno s hidroksiklorokinom korišten azitromicin, antibiotik koji su sintentizirali hrvatski farmaceuti od 1979. do 1981., a patentirala ga je zagrebačka farmaceutska tvrtke Pliva. Azitromicin je aktivna supstancija lijeka poznatog na domaćem tržištu kao Sumamed i ima širok spektar antibakterijskog djelovanja i dugo vrijeme zadržavanja u organizmu. Pliva je zatim potpisala sporazum kojim je Pfizeru dala ekskluzivna prava za prodaju azitromicina u zapadnoj Europi i Sjedinjenim Državama gdje se on prodaje kao Zithromax.

Profesor Raoult već je objavio studije o učinkovitosti te terapije i navukao je na sebe kritike brojnih kolega koji mu zamjeraju što je teoriju postavio na premalenom uzorku.

Sada su brojni znanstvenici pozdravili što je studija obuhvatila veći broj pacijenata, ali zbog načina na koji je provedena ističu da ništa ne dopušta zaključak da terapija “izbjegava pogoršanje simptoma i sprječava preživljavanje virusa i njegovu zaraznost u većini slučajeva”.

“Nažalost kako ne postoji kontrolna skupina (koja prima placebo) izuzetno je teško znati je li liječenje djelotvorno ili nije”, rekao je u petak za kanal BFM TV Arnaud Fontanet, epidemiolog s Instituta Pasteur i član znanstvenog vijeća Covid-19.

“Ti su rezultati ništavni i nemaju učinka, ne kažu nam ništa o učinkovitosti terapije”, kazala je epidemiologinja Catherine Hill koja također zamjera što nije navedena kontrolna skupina jer prema dostupnim podacima najmanje 85 posto ljudi spontano i bez ikakve terapije preboli koronavirus.

Uporaba hidroksiklorokina u borbi protiv koronavirusa u središtu je znanstvene rasprave u svijetu.

U Senegalu, polovica zaraženih koronavirusom prima hidroksiklorokin u bolnici, a Grčka je obnovila proizvodnju te supstance. Maroko želi primjenu te terapije za “potvrđene slučajeve”, a Alžir za “akutne slučajeve”.

Komentari