Njemački tužitelj tvrdi da ima dokaze kako je Madeleine McCann mrtva, uputio apel britanskim turistima

Tri tjedna nakon nestanka tada trogodišnje Britanke Madeleine McCann svjedok je prijavio policiji kako ju je vidio da ulazi u Volkswagen kombi nalik vozilu koje posjeduje glavni osumnjičeni za njezin nestanak, ali nadležna portugalska policija nije poduzela ništa u vezi s tim tragom.

Britanski Sun optužuje portugalsku policiju da nije pravodobno i dovoljno temeljito istraživala tragove, portugalska policija tvrdi da je osumnjičeni nevin, a njemačka policija bori se s vremenom jer sumnjivcu istječe kazna i uskoro bi se mogao naći na slobodi.

Na slobodi?

Njemačke vlasti prošlu su srijedu objavile da imaju novog osumnjičenika u slučaju Madeleine McCann koja je nestala 2007. godine u Portugalu. Riječ je o 43-godišnjem Nijemcu Christianu Brückneru koji služi kaznu za švercanje droge u njemačkom zatvoru u Kielu i čeka presudu njemačkog suda za slučaj silovanja 72-godišnje umirovljenice. Uložio je žalbu Europskom sudu pravde, uz tvrdnju kako mu treba biti suđeno u Portugalu, što znači da bi se uskoro mogao naći na slobodi.

Za manje od tri dana nakon objave imena novog osumnjičenika britanska je policija dobila više od 400 novih informacija vezanih za slučaj McCann.



Slučaj koji je prije 13 godina potresao svijet i dalje predstavlja misterij, a kako vrijeme protječe, britanski i njemački istražitelji nadaju se da će im nove dojave otkriti krivca i donijeti pravdu roditeljima nestale djevojčice.

Novi tragovi

Nekoliko je novih važnih tragova koji su u ovih nekoliko dana otkriveni.

Prvi trag je svjedok koji je navodno dojavio Brückneru raspored kretanja obitelji McCann. Riječ je o bivšem zaposleniku odmarališta Praia da Luz u kojem je Madeleine nestala, donosi portugalski dnevni list Correio da Manhã. Svjedok, koji bi mogao biti i potencijalni pomagač u zločinu, otkrio je Brückneru u koje vrijeme McCannovi večeraju i koliko se otprilike vremena zadržavaju u restoranu.

Kad je imao tu informaciju, Brückneru je bilo lako izvesti pljačku jer u to je vrijeme odmaralište bilo raj za sitne kriminalce. Brückner se navodno došuljao do apartmana McCannovih s namjerom otuđivanja dragocjenosti, ali se iznenadio kad je otkrio da u sobi spava troje djece: trogodišnja Madeleine i dvogodišnji blizanci. Zgrabio je najstarije dijete i pobjegao. Teorija je portugalskih vlasti da je “cilj bio izvršiti provalu, ali osumnjičeni se uspaničio”.

Druga važna svjedokinja je Brücknerova prijateljica i konobarica Lenta Johlitz koja ga je čula kako govori da je Madeleine mrtva. Johlitz je jedan dan 2014. godine s prijateljima pričala o nestanku Madeleine McCann. Brückner je bio u blizini i nije mu bilo ugodno tijekom razgovora, ispričala je konobarica za Bild. U jednom se trenutku potpuno izbezumio i zavapio:

“Dijete je sada mrtvo, i to je dobra stvar. Postoje načini kako da tijelo brzo nestane. Svinje jedu i ljudsko meso”, prisjetila se Brücknerovih riječi.

Lajavost

Da nije bilo Brücknerove lajavosti, vlasti vjerojatno ne bi niti posumnjale u njega. Naime, do novog glavnog osumnjičenika u slučaju McCann policija je došla nakon dojave o Brücknerovu priznanju. Osumnjičenik je s prijateljem bio na piću u jednom pubu kada je na televiziji objavljen prilog o djevojčici, te se Brückner povjerio prijatelju kako ju je on oteo.

Treći trag je svjedok koji je vidio Madeleine da ulazi u kombi koji je nalikovao Brücknerovu tri tjedna nakon njezina nestanka. Kako pišu britanski mediji referirajući se na policijski izvještaj koji su vidjeli, portugalska policija nije previše istraživala taj trag. Da postoje razilaženja u istrazi oko slučaja McCann, pokazuje i najnovija izjava jednog visokog policijskog portugalskog dužnosnika koji tvrdi da je Brückner nevin.

Bez dokaza

Neimenovani je policajac za španjolske novine ABC rekao kako je dobro upoznat sa slučajem te da je Brückner ispitan prije četiri godine i pušten nakon što nisu pronašli dokaze koji bi ga povezivali s nestankom McCann. Tvrdi kako je slučaj u ovom trenutku jako teško riješiti te da su vlasti izašle s informacijom novog osumnjičenika kako bi privukle nove svjedoke i ‘uzburkale vodu’. Odbacio je optužbe britanske policije da su portugalske vlasti pustile Brücknera bez previše istraživanja.

Njemačke vlasti svjesne su da nemaju dovoljno dokaza te da bi se osumnjičeni uskoro mogao naći na slobodi. Jedina nada koja im ostaje jest da će se Brückner “izlanuti” kolegi zatvoreniku o otmici Madeleine. Zato je stavljen pod posebni nadzor u zatvoru.

U međuvremenu su otkriveni dokazi koji povezuju Brücknera s nestankom još najmanje troje maloljetne djece te postoji sumnja da se radi o predatoru i serijskom silovatelju. Sumnja se da je Brückner oteo šestogodišnjeg Renéa Haseea koji je s obitelji bio na odmoru u Portugalu, 16-godišnju Carolu Titze i petogodišnju Ingu Gehricke koju su mediji prozvali ‘njemačkom Maddie’.

Njemački tužitelj tvrdi da ima dokaze da je Madeleine McCann mrtva

Njemački tužitelj Hans Christian Wolters rekao je da ima dokaze da je Madeleine McCann mrtva te uputio apel britanskim turistima da pomognu identificirati domove u kojima je živio osumnjičeni Christian Brückner, piše Sky News.

Wolters je apel uputio jer drži da policiji treba više informacija o osumnjičenom, a priznao je da nema dovoljno čvrstih dokaza da se osumnjičenog izvede pred sud. Njemački je tužitelj rekao da vjeruje da postoji još Britanaca koji su bili žrtve seksualnih napada te je iste pozvao da stupe u kontakt s policijom.

“Nakon obrade svih informacija koje smo dobili, zaključujemo da je djevojčica mrtva. Nemamo informacija da je živa. Sve indikacije koje imamo, a o kojima vam ne mogu ništa reći, upućuju na to da je Madeleine mrtva. Imamo stvari o kojima ne možemo govoriti koji idu u prilog teoriji da je Madeleine mrtva, čak i ako moram priznati da nemamo tijelo”, rekao je Wolters.

“Čvrste dokaze nemamo, nemamo krucijalni dokaz tijela Madeleine McCann. Očekujemo da je mrtva, ali nemamo dovoljno dokaza da ishodimo uhidbeni nalog za osobu u Njemačkoj koju sumnjičimo za ubojstvo Madeleine McCann. U ovom trenutku nemamo dovoljno dokaza za suđenje, ali imamo neke dokaze da je osumnjičeni počinio to djelo. Zato trebamo još informacija od ljudi, posebice iz onih mjesta u kojima je živio kako bismo ih mogli pobliže proučiti i tamo tražiti Madeleine”, dodao je Wolters.

Wolters je za Sky News rekao da njegova istraga pokriva period tijekom kojeg je osumnjičeni živio u Algarveu, odnosno pokriva razdoblje od 1995. do 2007. godine.

“Treba nam pomoć ljudi, britanskih turista koji su između 1995. i 2007. godine možda boravili u Praia da Luzu. Samo pomoću tih poziva možemo riješiti slučaj Madeleine McCann, rekao je”.

Njemački je tužitelj rekao da vjeruje da je tijekom spomenutog perioda bilo još žrtava seksualnih napada koji nisu prijavljeni.

“Mislimo da je osumnjičeni počinio još zločina, možda protiv Britanaca, Iraca i Amerikanaca. Sve smo te ljude pozvali da nas nazovu kako bismo riješili te slučajeve”, rekao je Wolters i dodao da je njemačka policija kojom upravlja primila stotine poziva osoba koje su tvrdile da imaju informacije o osumnjičenom i dvama vozilima za koje se vjeruje da je koristio.

“Obrađujemo te pozive i nadamo se da među njima ima nekoliko onih koji će nam pomoći. Trebamo informacije iz tog perioda. Želimo znati gdje je živio, gdje je radio, s kojim je mjestima imao posebnu vezu, tko su mu bili prijatelji i koga je poznavao. Tko nam može reći kakav je život živio, gdje je putovao sa svojim automobilima, tko je bio u njegovim kućama i tko nam može reći kako su izgledale. Nadamo se da ćemo možda pronaći žrtve koje su bile u tim kućama, žrtve seksualnih zločina”, piše Jutarnji list.

Komentari