Njemački mediji: Alarmantno u Hrvatskoj, pozitivnih testova više od 12 posto

profimedia

Jedna od najvećih njemačkih dnevnih novina Süddeutsche Zeitung objavila je da je stanje s covidom-19 u Hrvatskoj “alarmantno”, što dokazuje izrazito visokim postotkom pozitivnih rezultata testova. Stoga se zaključuje da “Hrvatska premalo testira”.

“Tamo laboratorijski liječnici dokazuju prisutnost koronavirusa i u više od 12 posto svih testova, što je uvjerljiv dokaz za to da ova zemlja premalo testira”, navodi list.

Süddeutsche Zeitung dalje piše da “savezna njemačka vlada zasad rizičnima tretira ipak samo Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju”. U članku se konstatira da je dosadašnja pojavnost pozitivnih slučajeva u Hrvatskoj bila “ispod 50”, misli se na broj tjedno novootkrivenih na 100.000 stanovnika:

“Međutim, s obzirom na mali broj testiranja, ovakva vrijednost ima tek uvjetni značaj.”



List citira glasnogovornika ministarstva zdravstva Njemačke, koji je ustvrdio da bilo “trenutno nesrazmjerno” proglasiti cijelu Hrvatsku rizičnim područjem, kao i to da “ne može točno reći testira li cijela ta zemlja u dovoljno velikom broju”.

U tjednu od 21. do zaključno 27. kolovoza list se poziva na rezultate Instituta Robert Koch o uvozu slučaja zaraze iz Hrvatske:

“Iz Hrvatske je samo u tom tjednu (u Njemačku) došlo 940 pozitivnih slučajeva, koliko nije niti iz jedne druge zemlje. Stvaran broj mogao bi biti i bitno veći, jer kako Hrvatska dugo vremena nije smatrana rizičnim područjem, povratnici odatle nisu se morali testirati”, prenosi N1.

Komentari