Njemački list: Hrvatska se demonizira kao party destinacija, Austrija ju je bacila pod kotače

Profimedia

Odluku Austrije o tome da stavi Hrvatsku na crvenu listu komentirao je austrijski novinar Felix Haselsteiner u svojoj kolumni za ugledni njemački list Süddeutsche Zeitung. On je bio jedan od mnogobrojnih turista koji su odlučili se ranije vratiti u Austriju kako bi izbjegli novi stroži režim austrijskih vlasti. Članak naslovljen “Virus u autu”, postavlja pitanje je li potez Austrije bio potreban i hoće li se to osvetiti austrijskom premijeru Sebastianu Kurzu, prenosi Večernji list.

“U nedjelju sam vozio malu utrku automobila vremenom. U pola jedanaest te noći, požurio sam na prijevoj Monte Croce Carnico koji povezuje Italiju s Austrijom. Obično je to vrlo lijep put preko prolazne ceste. Prvo kroz mala, prilično napuštena talijanska sela, zatim kroz Kötschach-Mauthen na Koruškoj, malom gradu koji je poznat kao dom festivala sira, za koji se na jesen uvijek plasira veliki plakat na ulazu u grad”, naveo je novinar istaknuvši kako se morao požuriti da prijeđe granicu prije ponoći jer bi inače morao se testirati na virus i otići u samoizolaciju.

Dodao je kako je za svaki slučaj ovaj tjedan odlučio raditi od doma. “Kad sam stigao na prijevoj Monte Croce Carico u 23:48 sati ujutro, slika me čekala za koju sam, srećom, već godinama poznata: potpuno neograničena granica, bez nadzora. Santa Croce, kako Talijani nazivaju prolazno sedlo, tamo je mirno ležao”, opisao i naveo kako je austrijski državni medij Ö3 izvijestio kako na ostalim graničnim prijelazima se očekuje vrijeme čekanja od tri sata. Istaknuo je kako sve to ilustrira “granično ludilo koje se trenutno događa u Europi, ali prije svega u Austriji”.

“S jedne strane, veliki napor i prometne gužve, s druge strane granica EU kakva bi trebala biti: otvorena. U doba pandemije granična politika službeno je politika zaštite, ali istina jedna stvar iznad svega: velika, neučinkovita, antieuropska predstava”. Felix Haselsteiner u svojem članku žestoko je osudio politiku premijera Austrije Sebastiana Kurza prema Hrvatskoj.



Naime, Kurz je izjavio da virus u Austriju dolazi automobilom sugerirajući kako je to zbog povratnika iz Hrvatske gdje je u posljednje vrijeme zabilježen porast broja slučajeva.

“Kurz tako poriče stvarnost po kojoj je virus u Austriji još od ožujka i nema namjeru otići”, ustvrdio je. Naveo je kako je Hrvatska demonizirana kao party destinacija što nije istina, te da Austrijanci u Hrvatskoj tradicionalno dolaze kampirati.

“Hrvatska četvrtinu svog BDP-a dobiva od turizma i nisu si mogli priuštiti otkazivanje ljetne sezone te su se kao jedna od prvih zemalja Europe otvorili za turiste. S turistima se i virus vratio u Hrvatsku. Korona je, dakle, da nastavimo s Kurzovom metaforom, autom otputovala na ljetovanje pa se tako i vratila”, smatra novinar Süddeutschea Zeitunga.

Prema njemu bilo je za očekivati kako će biti među turistima koji se vraćaju s godišnjeg odmora onih koji su zaraženi koronavirusom zbog čega je i potreban program besplatnog testiranje. Ugledni novinar u svojoj kolumni se pita “je li bilo potrebno baciti pod kotače članicu Europske unije koja ima povijesno dobre odnose s Austrijom”.

Haselsteiner navodi kako bi bilo bolje da su se vodili bilateralni odnosi ili da je Austrija napravila isto što je i Njemačka, a to je staviti na crvenu listu određene regije što bi bilo pravo europsko rješenje, te da je u tom slučaju Austrija mogla imati presudnu ulogu u europskom odgovoru na pandemiju.

“Kurz je možda zaboravio da je Hrvatska u istom čamcu kao i Hrvatska”, podsjeća i navodi kako niti Austrija ne može bez međunarodnih gostiju te da se stanje pogoršava i u Austriju koju su druge zemlje zbog toga stavile na crvenu listu.

“Ako na zimu druge države stave Austriju na crvenu listu, tretirajući je kao party destinaciju iako je u stvarnosti destinacija u kojoj ljudi žele mirno skijati, tada bi Kurzu mogla na naplatu doći njegova sadašnja kratkovidna politika “smatra kolumnist njemačkog lista Süddeutsche Zeitunga, prenosi Večernji list.

Komentari