Njemačka zaustavila cijepljenje AstraZenecom

profimedia

Njemačka je zaustavila cijepljenje cjepivom Oxford / AstraZeneca slijedeći savjete nacionalnog regulatora kako bi istražila prijave o pojavi krvnih ugrušaka.

 

Savezna vlada obustavila je cijepljenje AstraZenecom, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva, a prenosi N1.

Podsjetimo, osim Njemačke još nekoliko europskih zemalja obustavilo je cijepljenje AstraZenecom zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je cjepivo sigurno.

Danska, Irska, Bugarska, Norveška, Island i Nizozemska privremeno su obustavili cijepljenje cjepivom AstraZenece. Italija, Austrija, Estonija, Latvija, Luksemburg i Litva zaustavili su cijepljenje serijom koja je distribuirana u 17 zemalja.

Nema dokaza da cjepivo uzrokuje povećani rizik za plućnu emboliju

Farmaceutski laboratorij AstraZeneca u nedjelju je objavio da istragom nije pronašao dokaze povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u osoba imuniziranih njegovim cjepivom protiv covida-19.

“Pomna analiza svih raspoloživih sigurnosnih podataka više od 17 milijuna ljudi cijepljenih u Europskoj uniji i UK-u cjepivom AstraZenece protiv covida-19 nije pokazala dokaze povećanog rizika za plućnu emboliju, duboku vensku trombozu ili trombocitopeniju”, navodi se u izjavi u proizvođača.

Komentari