Njemačka vlada daje financijsku pomoć od više od 300 milijuna eura

Screenshot HRT

Proteklih dana Njemačku i Belgiju pogodila je elementarna nepogoda. Zbog obilnih kiša došlo je do poplava zbog kojih se neki ljudi umrli, neki su nestali, a mnogi su ostali bez krova nad glavom. Pogođenima nakon katastrofalnih poplava, njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz obećao je brzu pomoć u visini od više od 300 milijuna eura, objavio je dnevnik Bild am Sonntag.

U razgovoru za taj dnevni list, Scholz je rekao da je “kod dosadašnjih poplava bila potrebna pomoć od više od 300 milijuna eura, a i sada će biti sigurno biti potrebno toliko”.

Osim hitne pomoći pogođenima Scholz, koji je i socijaldemokratski kandidat za kancelara na predstojećim izborima u rujnu, je najavio da će na redovitoj sjednici vlade u srijedu biti raspravljano i o dugoročnoj pomoći pogođenoj regiji.

“Ja ću u srijedu predložiti paket pomoći koji će zasigurno biti u obimu od više od milijarde eura. Potreban nam je napor na nacionalnoj razini: onaj tko je izgubio svoju radnju ili kuću sigurno ne može sam pokriti čitavu štetu. Zato mi kao nacija moramo zbiti redove i pogođenima pružiti brzu pomoć bez birokratskih prepreka”, naglasio je Scholz.



Dodao je kako će prva pomoć već biti isplaćena tijekom srpnja, a da će pomoć za obnovu, kako je rekao “sigurno krenuti tijekom godine”.

I poduzetnicima jednokratna financijska pomoć

Ministar financija je rekao kako “ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni”.

I poduzetnici u pogođenim područjima saveznih država pokrajina Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija će dobiti pomoć pa im je tako ministar gospodarstva Peter Altmaier obećao jednokratnu pomoć od 10 tisuća eura.

Vlada je prije toga najavila da bi pogođenima mogla izići u susret i u obliku poreznih olakšica.

Broj žrtava u pogođenim područjima gdje su u noći sa srijede na četvrtak obilne kiše izazvale izlijevanje rijeka iz korita, popeo se u nedjelju prijepodne na 156.

U Njemačkoj i Belgiji 168 poginulih. Stanje je kaotično u čitavoj Europi, postoji li opasnost za Hrvatsku?

Komentari