Njemačka uronila u recesiju

Njemačko gospodarstvo potonulo je pod utjecajem koronakrize u recesiju, zabilježivši u prvom tromjesečju najveći pad aktivnosti od financijske krize 2008. godine, a ministarstvo financija upozorava da će podaci za drugo tromjesečje biti još lošiji.

Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti prema revidirani podacima državnog statističkog ureda smanjene 0,1 posto.

Tehnički u recesiji

To znači da je Njemačka tehnički u recesiji koju neki ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.



Njemačkoj se dogodio i pad zaposlenosti, prvi od 2013. godine.

Na godišnjoj razini bruto domaći proizvod najvećeg europskog gospodarstva smanjen je 2,3 posto, nakon 0,4-postotnog povećanja u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pokazuju izračuni podaci Destatisa.

Njemačka je zbog pandemije koronavirusa značajno ograničila kretanje građana, zatvarajući škole i promet, ali su tvornice i uredi nastavili s radom a vlada je kompanijama osigurala i izdašnu pomoć.

Blaži pad gospodarstva nego u susjednim državama

Zato je pad gospodarstva ipak blaži nego u susjednoj Italiji i Francuskoj, napominje Reuters.

Iz njemačkog ministarstva financija upozoravaju ipak da će drugo tromjesečje biti lošije nego prvo.

Od kraja travnja pokazatelji koji naznačuju trendove u predstojećem razdoblju ne ulijevaju nadu, iako bi se u svibnju mogao dogoditi zaokret, stoji u mjesečnom izvješću ministarstva o stanju u gospodarstvu.

Komentari