Njemačka traži uvođenje sankcija Bjelorusiji: Sankcionirat ćemo sve koji sudjeluju u ciljanom krijumčarenju migranata

ilustracija/Generation Europe/Twitter

Njemačka je za uvođenje novih sankcija Europske unije Bjelorusiji, objavio je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas optuživši bjeloruskog predsjednika da Aleksandra Lukašenka da “beskrupulozno” koristi migrante šaljući ih na granicu s Poljskom.

“Sankcionirat ćemo sve koji sudjeluju u ciljanom krijumčarenju migranata”, rekao je Maas u priopćenju, dodajući da će EU raditi na “proširenju i jačanju (…) sankcija protiv Lukašenkovog režima”.

“Lukašenko mora shvatiti da njegovi računi ne funkcioniraju”, rekao je.

Tisuće migranata blokirano je na hladnoći na bjelorusko-poljskoj granici, a Varšava optužuje Rusiju i Bjelorusiju da koriste migrantsku krizu kako bi destabilizirali europsku sigurnost, prenosi Direktno.hr.


Europljani mjesecima optužuju Lukašenka da potpiruje krizu izdavanjem vize migrantima u znak osvete za europske sankcije poduzete protiv njegove zemlje zbog represije protiv oporbe na predsjedničkim izborima u toj zemlji 2020. godine.

Opisujući situaciju na bjeloruskoj granici kao “strašnu”, Maas je optužio Lukašenka za pokretanje “opasne spirale iz koje nema izlaza”.

Također je izrazio uvjerenost da je EU spremna djelovati protiv drugih zemalja i zračnih prijevoznika uključenih u prijevoz migranata.

“Nitko ne smije nekažnjeno sudjelovati u Lukašenkovim nehumanim aktivnostima”, izjavio je Maas upozorivši da smo “spremni, kao EU, povući i posljedice”.

Predsjednik Lukašenko, bliski saveznik Moskve, sa svoje je strane naglasio je da njegova zemlja “neće kleknuti” pred EU.

Komentari