Njemačka stranka AfD pribjegla radikalizmu kako bi privukla pozornost

Predsjednik AfD-a Alexander Gauland Foto: flickr.com

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) zaokupljena vlastitim unutarnjim sukobima više nije glavni pobunjenik u zemlji. Tu je ulogu preuzela liberalna stranka koja žestoko kritizira korona – politiku. 

Kako bi AfD privukao pažnju odlučili su se na žešću retoriku, pa su napali ‘korona – diktaturu’ savezne vlade, navodi Edgar Grande iz Znanstvenog centra za socijalna istraživanja u Berlinu, piše Deutsche Welle.

Također su metode aktualne vlade usporedili s metodama kojima su nacionalsocijalisti 1933. došli na vlast, a takva je usporedba na njemačkoj političkoj sceni apsolutni tabu.

Nadalje, pokušavaju iskoristiti ulične prosvjede protiv korona-mjera koji su snažno infiltrirani pripadnicima radikalno desne scene. Naime, među biračima ove stranke je natprosječno puno onih koji podržavaju prosvjede, kako pokazuju ispitivanja.



Popularnost im kontinuirano pada, s 16 posto pali ispod 10. Stručnjak ističe da su razlozi to što se AfD nije uspio profilirati tijekom koronakrize te se unutar stranke vode  žestoke frakcijske borbe.

 

Komentari