Njemačka preuzima predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe: Fokus će biti na multilateralizmu te međunarodnom poretku

Njemačka u srijedu preuzima od Grčke polugodišnje predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, priopćilo je njemačko veleposlanstvo u RH.

Fokus njemačkog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe bit će na jačanju multilateralizma te međunarodnog poretka koji počiva na pravilima.

Njemačka Vijeće Europe želi osnažiti kao središnji stup multilateralne suradnje u Europi.

Posebno će se posvetiti snazi prava (pravnoj državi, ljudskim pravima, demokraciji, unapređenju pristupanja EU-a Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava), standardima ljudskih prava u području umjetne inteligencije, ljudskim pravima na internetu, jasnom nastupanju protiv govora mržnje, nacionalnim manjinama, posebno Romima kao najvećoj nacionalnoj manjini u Europi, seksualnim i rodnim manjinama te mladima.

Posljedice aktualne pandemije covida-19 naglašavaju posebnu važnost zacrtanih tema, bilo da je riječ o primjerenosti državnih zaštitnih mjera i posljedicama po djecu i mlade, porastu obiteljskog nasilja te nasilja nad ženama tijekom pandemije, tematskom području zaštite okoliša i ljudskih prava ili raspravi o rasizmu, navodi se u priopćenju.

Vijeće Europe, osnovano 1949. godine, središnji je multilateralni forum i instrument međunarodnog poretka koji počiva na pravilima. Poput Europske unije, Vijeće Europe se zalaže za zajedničku Europu, multilateralnu suradnju, blagostanje, sigurnost i najviše standarde u svijetu u pogledu ljudskih prava te pravne države.

Komentari