Njemačka policija spriječila napad čečenskih islamista na berlinsku sinagogu

Njemačke policijske snage u utorak su provele pretrese u nekoliko objekata u više njemačkih gradova, a akcija je uperena protiv islamista koji su pripremali napade u nekoliko objekata među kojima je i berlinska sinagoga.

“Osumnjičeni su provjeravali mogućnost napada na jednu sinagogu i jedan trgovinski centar”, rekao je u utorak predstavnik državnog odvjetništva u Berlinu Martin Steltner.

Protiv četvorice osumnjičenih, pri čemu je riječ o osobama čečenskog porijekla, vodi se istraga zbog sumnje u pripremu terorističkih napada.

Akcija je provedena u četiri savezne zemlje, a najveći dio u Berlinu.



Državno tužiteljstvo je priopćilo kako su se planovi o napadu “nalazili u ranoj fazi”.

“Na mobitelu jednog od okrivljenih su se nalazile detaljne fotografije nekoliko objekata”, rekao je Steltner, ali je istodobno naglasio kako još nije postojala “akutna opasnost” od napada.

Prema procjeni Berlinskog sindikata policajaca, današnja akcija je pokazala da je Berlin i dalje u središtu zanimanja međunarodnog terorizma.

“Potpuno je ispravno reagirati već i pri početnoj sumnji i moguću opasnost ugušiti u nastajanju”, rekla je glasnogovornica sindikata Kerstin Philipp.

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka je još 2017. pojačao prismotru nad islamistima sa sjevernog Kavkaza. Pripadnike te scene smatra se izuzetno opasnima zbog njihove povezanosti s ostalim europskim islamističkim skupinama, kao i zbog zatvorenosti prema ostatku društva.

Najveći dio pripadnika islamističke scene došao je u Njemačku u jeku migrantskog vala 2015.

Komentari