Njemačka za deset dana kreće s cijepljenjem, prvi su na redu starački domovi

Njemačka planira početi kampanju cijepljenja protiv covida 27. prosinca, a prvi su na redu domovi umirovljenika, objavile su u srijedu njemačke vlasti.

“Savezni ministar zdravstva Jens Spahn obavijestio je Konferenciju ministara zdravstva (GMK) o odobravanju i o planiranoj isporuci BioNTechova cjepiva. Cijepljenje protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 počet će 27. prosinca”, navodi se u priopćenju odbora tijela koje okuplja sve ministre zdravstva njemačkih saveznih zemalja.

Dodaje se da će cijepljenje početi u “domovima umirovljenika”.

Lako je moguće da će u drugim zemljama EU-a cijepljenje početi kad i u Njemačkoj koja trenutačno predsjeda Unijom.



Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu ujutro je rekla da 27 zemalja EU-a mogu “istog dana početi” kampanju cijepljenja protiv covida nakon odobravanja Pfizer-BioNTechova cjepiva.

Pod njemačkim pritiskom Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u utorak da će odluku o sudbini Pfizer-BioNTechova cjepiva donijeti 21. prosinca – tjedan dana ranije nego što se planiralo.

EK će nakon analize mišljenja regulatora i konzultacije sa zemljama članicama (što može potrajati nekoliko dana) izdati odobrenje o uvjetnom stavljanju na tržište Unije.

Francuski premijer Jean Castex izjavio je u srijedu da će cijepljenje u Francuskoj početi “već zadnjeg tjedna u prosincu” ako se “za to steknu uvjeti”.

Cjepivo koje su u suradnji proizveli američki laboratorij Pfizer i njemački BioNTech prvo je koje je odobreno u stanovitom broju zapadnih zemalja, među kojima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, gdje su ovih dana obavljena prva cijepljenja, ali i u mnogim drugim zemljama poput Meksika i Saudijske Arabije.

Komentari