Njemačka odbacila žalbu ekologa koji se protive Sjevernom toku 2

Pixabay

Njemačka savezna agencija za pomorstvo i hidrografiju (BSH) odbacila je žalbu dviju organizacija za zaštitu okoliša kojom se tražilo ukidanje dozvole za polaganje cijevi na plinovodu Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama.

U siječnju su dvije organizacije – Deutsche Umwelthilfe (DUH) i organizacija za zaštitu okoliša NABU – uložile žalbu na odluku njemačkog regulatora kojom je dozvoljeno polaganje plinovodnih cijevi u njemačkoj gospodarskoj zoni Baltičkog mora na potezu od 16,5 kilometara i koja važi od rujna prošle do svibnja 2021. godine.

“Nakon procjene sumnji izraženih u žalbama (podnositelja zahtjeva) i nove sveobuhvatne ekološke revizije, prethodno izdana dozvola ostaje na snazi”, navodi se u priopćenju BSH-a.

Tvrtka operater Nord Stream 2 AG prethodno je objavila kako je od ukupno 2 460 kilometara do sada položeno 2 339 kilometara cijevi, a projekt je izgrađen 95 posto.



Trenutačno se izvode radovi u danskim vodama, nakon čijeg dovršetka, planiranog do kraja svibnja, treba početi i gradnja na preostalih 16,5 kilometara njemačke dionice ovog plinovoda.

Podsjećamo kako se ovom ruskom projektu, Njemačkoj i EU izuzetno bitnom po pitanju osiguranja sigurne i stabilne opskrbe prirodnim plinom do završetka energetske tranzicije tj. prelaska na ekološki čiste energente do 2050. g., oštro protive Sjedinjene Države i njeni europski partneri s istočnog krila EU (prije svih Poljska i pribaltičke države iz bivšeg SSSR-a), kao i Ukrajina, smatrajući da će on dovesti do prevelike ovisnosti EU o ruskom plinu.

U njemačkom Bundestagu, jedini koji se oštro protive izgradnji Sjevernog toka 2 su Zeleni, dok ga vlada savezne kancelarke Angele Merkel smatra ekonomskim a ne geopolitičkim projektom, piše Geopolitika.news

Komentari