Njemačka je protiv jednostrane promjene formata G7, Trump želi Putina

Cropix

Njemačka je u srijedu poručila SAD-u da se na sastanke skupine G7 uvijek može pozvati goste, ali da se, ako skupina želi promijeniti format, to može učiniti samo uz pristanak svih država članica.

Američki predsjednik Donald Trump predložio je tijekom vikenda proširenje skupine G7, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta, te kazao da na idući sastanak na vrhu, kojemu će on biti domaćin, želi pozvati Australiju, Indiju, Rusiju i Južnu Koreju.

Trump se pita “predstavlja li G7 na primjeren način ono što se događa u svijetu” i smatra da je to “jako zastarjela skupina država”.

G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD. Članica je i Europska unija, ali nema pravo organizacije summita.



“Postoje presedani za pozivanje gostiju na G7 i to je stvar predsjedavajućeg”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, prenosi dpa.

Zemlja domaćin, trenutačno SAD, odlučuje kada će i gdje održati sastanak, rekao je.

“Ako netko želi promijeniti format G7, to bi se moglo dogoditi samo u slučaju jednoglasne odluke G7”, rekao je.

Tako je bilo kada je Rusija isključena iz te skupine nakon aneksije Krima 2014.

Indijski premijer Narendra Modi prihvatio je američki poziv da sudjeluje na sastanku, objavio je u srijedu New Delhi. Rusija pak inzistira da se na sastanak pozove i Kinu.

Trump je u srijedu rekao da je „razumno” pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina da se ponovno pridruži skupini G7, smatrajući da bi bilo puno lakše rješavati razna pitanja kada bi Moskva sudjelovala na sastanku.

“U mnogim stvarima o kojima razgovaramo radi se o Putinu”, rekao je Trump u intervjuu za Fox News Radio, prenosi Reuters. “Neka bude u prostoriji…da se stvari riješe”.

O tome je s njime razgovarao telefonom u ponedjeljak.

Kremlj je rekao da će tražiti pojašnjenja o Trumpovu pozivu.

Druge članice G7, uključujući Kanadu, protive se povratku Rusije, dok se neke poput Japana još nisu izjasnile.

Trump je odgodio sastanak na vrhu G7 do rujna ili kasnije zbog pandemije koronavirusa.

Komentari