Njemačka je NATO-u prijavila rekordni vojni proračun za 2021.

Profimedia

Njemačka je NATO-u prijavila rekordni vojni proračun od 53 milijarde eura za 2021., objavili su njemački mediji u nedjelju.

To je 3.2 posto više nego 2020. kada je budžet za vojsku iznosio 51.4 milijarde eura, prenosi novinska agencija dpa.

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu nadaju se da će povećanje proračuna zemalja poput Njemačke ublažiti transatlantski spor oko visine izdvajanja za zajedničku obranu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je nedavno izjavio kako i od novog američkog predsjednika očekuje pritisak po tom pitanju.



“Svi američki predsjednici posljednjih desetljeća su se zalagali za veće vojne budžete europskih NATO partnera“, rekao je Stoltenberg u razgovoru za dpa.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2018. zaprijetio izlaskom SAD-a iz saveza ako članice ne povećaju izdatke za NATO do dva posto BDP-a.

Prošle godine Njemačka je izdvajala 1,57 posto BDP-a što je porast u usporedbi s 2019. kada je iznosio 1,36 posto. No ovaj porast je povezan s gospodarskim padom uzrokovanim koronakrizom.

Magazin “Spiegel Online“ donosi u nedjelju izvještaj po kojem Bundeswehr zbog kroničnog nedostatka novca trenutno “nije u stanju ostvariti planirane ciljeve NATO-a glede naoružavanja“.

Ministarstvo obrane strahuje da će zbog smanjenja proračuna kao posljedica koronakrize vojne snage ostati bez potrebnih sredstava, navodi časopis.

Predstavnici Bundeswehra traže povećanje budžeta zbog porasta vojne opasnosti od Rusije i Kine, posebno na području kibernetike.

Komentari