Njemačka je dvije hrvatske županije stavila na crvenu listu

Adriatic.hr

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je u četvrtak upozorenje za putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom.

“Ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna, kao npr. turistička putovanja, u ova područja“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Upozorenje se odnosi na pogoršanu epidemiološku situaciju u ovim dijelovima Hrvatske a ministarstvo se pritom poziva na procjenu državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch koji je u četvrtak dvije hrvatske županije proglasio područjima visokog epidemiološkog rizika.

“Nakon što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj više tjedana bila povoljna, broj novozaraženih u posljednje vrijeme naglo raste. U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji se bilježi više od 50 novih slučaja zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana“, stoji na stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na covid-19 a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji.

Povratnici se mogu besplatno testirati na većini glavnih graničnih prijelaza kako željezničkih i cestovnih, tako i u zračnim lukama a na rezultat se u pravilu čeka manje od 48 sati.

Besplatno se mogu testirati i osobe koje se nisu nalazile na područjima koja su proglašena rizičnima.

Komentari