Njemačka i Francuska dogovorile fond pomoći od 500 milijardi eura, EU podržava dogovor

Njemačka i Francuska se žele zajednički boriti s posljedicama gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa a u tu svrhu je predviđen fond u visini od 500 milijardi eura, priopćili su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak.

“Koronakriza iziskuje izvanredno i jedinstveno ulaganje napora a Njemačka i Francuska su na to spremne”, rekla je njemačka kancelarka Merkel na konferenciji za tisak u Berlinu nakon sastanka preko videoveze s francuskim predsjednikom Macronom.

Svota od 500 milijardi eura bi bila izdvojena dodatno uz postojeći dugoročni financijski plan Europske unije i bila bi isplaćivana zemljama članicama koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o financijskoj pomoći a ne kreditu. Europska komisija bi ovu svotu trebala financirati preko zajedničkih obveznica.



Ovaj zajednički fond bi se trebao, kako je naglasila Merkel, “smiono, privremeno i ciljano” boriti za izlazak europske privrede iz recesije.

“Naš cilj je jasan. Europa će savladati ovu krizu i mi ćemo iz nje izići ojačani”, rekla je Merkel.

I Merkel i Macron su naglasili kako Europska unija u ovoj izvanrednoj situaciji mora posezati i za izvanrednim mjerama. Francuski predsjednik Macron je ukazao na potrebu pojačanje nadležnosti EU-a i u pitanjima zdravstvene politike.

“Na početku pandemije je bilo zastoja u reakcijama Europske unije. To se mora promijeniti”, rekao je Macron. U zajedničkoj izjavi se spominje potreba zajedničkog skladištenja medicinskog materijala kao i jačanje zajedničke proizvodnje.

Njemačka kancelarka je naglasila kako bi se trenutno stanje trebalo iskoristiti za dugoročnu raspravu o budućnosti EU-a i promjenu ugovora kako bi se omogućila jača integracija EU-a. “Nacionalna država sama nema budućnosti”, zaključila je Merkel.

EK pozdravlja ‘konstruktivni prijedlog’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je “konstruktivni prijedlog” Francuske i Njemačke o uspostavi fonda za oporavak, koji je na tragu prijedloga koji priprema Komisija i koji će voditi računa o stajalištima zemalja članica i Europskog parlamenta.

“Pozdravljam konstruktivni prijedlog Francuske i Njemačke, koji prepoznaje veličinu ekonomskog izazova s kojima je suočena Europa i koji s pravom ističe potrebu iznalaženja zajedničkog rješenja u čijem središtu je europski proračun. Taj prijedlog ide u smjeru onoga koji priprema Komisija i koji će također uzeti o obzir stajališta svih država članica i Europskog parlamenta”, kaže se u prvoj reakciji Ursule von der Leyen na njemačko-francuski prijedlog.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron objavili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare nakon razgovora videovezom da zajednički predlažu uspostavu fonda za oporavak u visini od 500 milijardi eura.

Macron i Merkel objavili su u zajedničkoj izjavi prijedlog da se ovlasti Europsku komisiju da u ime EU-a posuđuje novac na tržištima kapitala. Tako bi se uspostavio fond za oporavak težak 500 milijardi eura, iz kojeg bi se dodijeljivala bespovratna pomoć najteže pogođenim zemljama i sektorima u koronakrizi.

Europska komisija je najavila da će novi prijedlog sedmogodišnjeg proračuna i instrumenta za oporavak gospodarstva od posljedice pandemije koronavirusa objaviti 27. svibnja. Sada su je Njemačka i Francuska pretekli i pitanje je koliko se prijedlog Komisije može razlikovati od prijedloga dviju ekonomski najjačih članica. S druge strane, za dogovor o sedmogodišnjem proračunu i instrumentu za oporavak potrebna je suglasnost svih zemalja članica i pristanak Europskog parlamenta, koji je zatražio znatno veći iznos – dvije tisuće milijardi.

Komentari