Nizozemska i Belgija protjerale 38 ruskih diplomata, optužuju ih za špijunažu

Pixabay

Nizozemska i belgijska vlada protjerala su više ruskih diplomata koje optužuje za špijunažu.

Nizozemske sigurnosne službe procijenile su da se 17 diplomata bavilo špijuniranjem, rekao je ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra radio postaji.

Koristili su svoje diplomatski status za prikupljanje informacija, rekao je on dodajući da je ruski veleposlanik pozvan u ministarstvo i obaviješten o tom potezu

Odluka o protjerivanju 17 ruskih diplomata donesena je zbog sigurnosti Nizozemske, rekao je Hoekstra, misleći i na promijenjenu međunarodnu situaciju u svjetlu rata u Ukrajini.



Hoekstra je odbio iznijeti dodatne detalje o optužbama, rekavši samo da će ruski diplomati morati napustiti zemlju u sljedeća dva tjedna.

Belgija je protjerala 21 ruskog diplomata zbog navodnog špijuniranja i prijetnje sigurnosti, reklo je ministarstvo vanjskih poslova Reutersu u utorak nakon izvješća novinske agencije Belge u kojem nisu navedeni izvori.

Ti su diplomati radili u ruskom veleposlanstvu u Bruxellesu i konzulatu u Antwerpu.

Svi su bili akreditirani kao diplomati, ali su bili umiješani u “špijunažu i operacije utjecaja”,napisala je na Twitteru belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès.

Irska je u utorak najavila protjerivanje četvorice ruskih diplomata uz obrazloženje da njihove aktivnosti “ne odgovaraju međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja”, dok je Češka protjerala jednog člana diplomatskog osoblja ruskog veleposlanstva u Pragu, priopćilo je u utorak češko ministarstvo vanjskih poslova.

 

Komentari