Nizozemci ukidaju većinu mjera socijalne distance 25. rujna i predstavljaju ‘korona’ propusnice

Pixabay

Nizozemska vlada najavila je olakšavanje mjera protiv Covida-19 te će predstaviti “korona” propusnice kao dokaz o cijepljenju, za ulazak u kafiće, restorane, klubove ili na kulturne događaje, objavio je Reuters.

Premijer Mark Rutte rekao je da će većina mjera socijalne distance biti ukinuta 25. rujna. Ovaj potez sličan je najavama u drugim europskim državama.

Mjere koje ostaju na snazi su maska u javnom prijevozu i školama, te preporuka da ljudi rade od kuće kad je to moguće.

Korona propusnica će biti potrebna osobama iznad 13 godina da bi ušle u restorane, kafiće, kina, muzeje, na koncerte i festivale otvorenog i zatvorenog tipa.


Rutte je objasnio da znanstvenici iz nizozemskog stožera vjeruju da su propusnice nužne da bi se izbjegle visokoriskantne situacije.

“To znači da ćete na nekim mjestima ili moći pokazati da ste cijepljeni ili da ste imali koronu te ste imuni, ili da imate negativan test u posljednja 24 sata”, istaknuo je.

Prema službenim podacima, više od 70 posto nizozemske populacije, ili 12.6 milijuna, primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv Covida-19, dok je 65 posto u cijelosti cijepljeno.

Vladino zdravstveno savjetodavno tijelo u utorak je reklo da nema potrebe za trećom dozom, poznatijom kao booster, za opću populaciju jer su cjepiva i dalje učinkovita.

Komentari