Ništa od otvaranja u Njemačkoj? Vlada planira produljenje mjera i nakon uskršnjih praznika

Twitter

Njemački mediji javljaju u nedjelju da savezna vlada namjerava na sastanku u ponedjeljak s premijerima saveznih pokrajina ukazati na „naglo širenje zaraze i eksponencijalnu dinamiku“ i da stoga kancelarski ured namjerava produljiti aktualne mjere zatvaranja i nakon uskršnjih praznika. 

Saveznim je pokrajinama omogućeno uvođenje „vremenski ograničenih projekata“ te „testni koncept za pojedine sektore javnog života“ uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i iskorištavanja mogućnosti testiranja.

„Osnovni uvjeti za ograničena otvaranja na općinskoj i gradskoj razini su negativni testovi te IT procesi za praćenje kontakata“, stoji u nacrtu prijedloga savezne vlade. Nacrt prijedloga također predviđa putovanja tijekom uskršnjih praznika unutar vlastite savezne pokrajine po principu „odmora uz minimum kontakata“.

Vlada također predviđa novi paket pomoći za turističku branšu ako epidemiološka situacija ne bude dopuštala otvaranja u tom sektoru preko uskršnjih praznika.



Na posljednjem sastanku o mjerama protiv pandemije koronavirusa dogovoreno je da su neke mjere otvaranja moguće tek ispod incidencije od 50 dok se iznad incidencije od 100 vraćaju starije mjere koje se između ostalog odnose i na ponovno smanjenje osobnih kontakta na samo jednu osobu iz drugog domaćinstva.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u nedjelju bilježi novi rast broja novozaraženih. Sedmodnevna incidencija je u daljnjem rastu te u nedjelju iznosi 103,9.

Komentari