NIJE PRVI PUT Oskvrnjeno katoličko groblje nedaleko od Tuzle

ilustracija, wiki

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.



I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan.

HDZ BiH: Stanovnici Tetime ne boje se nikoga

Oskvrnuće groblja nedaleko Tuzle oštro je osudio i HDZ BiH i zatražio provođenje istrage te pronalaženja počinitelja.

“Stanovnici Tetime, Kosaca i okolnih naselja se ne boje nikoga i to su puno puta dokazali i neće ih bolesni umovi obeshrabriti da budu na svojim stoljetnim ognjištima”, navodi se u priopćenju HDZ BiH.

Pri tome su ocijenili kako se na ovakav “primitivan i normalnom ljudskom umu neshvatljiv čin” mogu odlučiti samo oni koji imaju teška psihička oboljenja ili želi na ovakav način sijati strah kod lokalnog stanovništva.

“Ako je netko imao namjeru zastrašiti lokalno stanovništvo, onda im poručujem da to nisu uspjeli”, dodao je Vidović.

Komentari