Nije bilo političke pristranosti, ali bilo je mnogo pogrešaka i propusta u FBI-jevoj istrazi Trumpove kampanje

Gage Skidmore/Flickr

Nadzorno tijelo američkog ministarstva pravosuđa objavilo je da su pronađene brojne pogreške, iako ne i dokazi političke pristranosti u istrazi FBI-ja o navodnim kontaktima predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i Rusije 2016.

Glavni inspektor Michael Horowitz utvrdio je da je FBI imao utemeljeni pravni razlog zatražiti sudsko dopuštenje da počne nadzor nad Carterom Pageom, Trumpovim savjetnikom u kampanji.

Ali Horowitz je također pronašao ukupno 17 temeljnih pogrešaka i propusta u originalnom zahtjevu i u svim nadolazećim obnovama zahtjeva upućenim Sudu za strani obavještajni nadzor (FISA). Te su pogreške učinile da slučaj izgleda snažniji nego je bio, tvrdi Horowitz.

FBI-jev direktor Christopher Wray složio se sa svim glavnim tezama izvješća glavnog inspektora Horowitza. Državni odvjetnik William Barr rekao je da izvješće “pokazuje jasnu zloporabu procesa FISA”.“Izvješće glavnog inspektora sada jasno pokazuje da je FBI pokrenuo agresivnu istragu američke predsjedničke kampanje na najmršavijoj sumnji koja je, po mojem mišljenju, bila nedovoljna da bi opravdala poduzete mjere”, kazao je Barr u priopćenju.

“Isto tako je jasno da su od njezina početka dokazi prikupljeni istragom bili dosljedno oslobađajući. Bez obzira na to istraga i nadzor su nastavljeni za cijelo vrijeme kampanje i duboko za vrijeme administracije predsjednika Trumpa”, dodao je Barr.

‘Lov na vještice’

FBI-jevu istragu pokrenutu u ljeto 2016. uoči izbora u studenom, preuzeo je u svibnju 2017. bivši šef FBI-ja Robert Mueller nakon što je Trump otpustio Jamesa Comeya.

Muellerova 22-omjesečna posebna istraga detaljno je opisala rusku kampanju hakiranja i propagande kako bi se naštetilo predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton, a dao vjetar u leđa Trumpu.

Mueller je u zaključku istrage rekao kako nije bilo dosluha između Trumpove kampanje i Moskve.

Trump je nazvao istragu lovom na vještice i napao čelnike FBI-ja i karijerno osoblje koje je na njoj radilo.

Horowitzovo izvješće neće biti i konačna točka na i u ovom pitanju. Barr je u svibnju imenovao Johna Durhama, saveznog tužitelja iz Connecticuta, da istraži je li istraga o navodnom dosluhu Trumpove kampanje i Rusije bila propisno utemeljena. Durhamov rad je postao kaznena istraga.

Komentari