Nezaustavljiva ofenziva talibana, u tri dana zauzeli čak četiri velika središta Afganistana

Ilustracija Foto: Flickr/Patje

Povlačenjem američke vojske talibani ostvaruju velike uspjehe na terenu, a u tri dana zauzeli su četiri nova velika sreditšta.

Nakon što su prethodna dva dana zauzeli središta pokrajina, gradove Zarandž i Šebergan, talibani su treći dan zauzeli dva nova grada.

Nakon žestokih borbi osvojen je Kunduz, koji je tjednima držan u okruženju te Sar-e-Pul, koji se nalazi 400 kilometara zapadnije. Time sada kontroliraju četiri od 34 afganistanska provincijska glavna grada.

“Kunduz je pao. Talibani su preuzeli kontrolu nad svim ključnim zgradama u gradu”, javlja dopisnik AFP-a.



Prema riječima očevidaca brojne zgrade i trgovine gore, a talibanska zastava podignuta je u središtu grada.

“Osvajanje Kunduza zaista je važno jer će osloboditi ruke velikom broju talibanskih boraca koji će se moći mobilizirati na drugim mjestima na sjeveru”, rekao je konzultant Međunarodne krizne skupine (ICG) Ibrahim Thurial Bahis.

Dok talibani munjevito napreduju, američka vojska se povlači, a iz afganistanske Vlade tvrde kako će sve zauzete teritorije ubrzo povratiti.

Talibansko napredovanje pred sobom gura i val izbjeglica koji bi se uskoro mogle naći u SAD-u i Europi. Sve je ovo tek uvod u humanitarnu katastrofu, a postavlja se i pitanje smisla američke intervencije i angažmana saveznika u kojem su potrošene milijarde dolara poreznih obveznika i izgubljeni životi vojnika.

Komentari