New Jersey i Arizona izglasali legalizaciju marihuane, Oregon odobrio uporabu ´čarobnih gljiva´

Ilustracija Foto:Twitter

New Jersey i Arizona izglasali su u utorak legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, a Oregon je odobrio prvu terapijsku uporabu psilocibina, halucinogene droge poznate kao čarobna gljiva.

Među pitanjima na referendumima održanima istodobno s predsjedničkim i općim izborima bile su uporaba droga, izborni sustav, pravo na pobačaj i porezi.

Na izbornim listićima ove godine pojavila su se najmanje 124 zakonska i ustavna pitanja u 32 savezne države i Distriktu Columbia, navodi Nacionalna konferencija državnih zakonodavstava (NCSL).

Ovo su neki od ključnih rezultata glasanja prema projekcijama NCSL-a i Edison Researcha.


Marihuana

Birači u New Jerseyju i Arizonu odobrili su legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe. Isto pitanje bilo je na izbornim listićima u Montani i Južnoj Dakoti koje također razmatraju uporabu droge u medicinske svrhe. Birači Mississipija također su razmatrali legalizaciju medicinske marihuane.

Od 1996. 33 savezne države i Distrikt Columbia dozvolili su uporabu medicinske marihuane, 11 je odobrilo rekreativnu uporabu, a 16, uključujući one u kojima je dozvoljena uporaba medicinske marihuane, dekriminalizirali su njezino posjedovanje, navodi Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani.

Psilocibin – čarobna gljiva

Psilocibin, halucinogen u svom sirovom obliku poznat kao čarobna gljiva, odobrili su birači u Oregonu za terapijsku uporabu za odrasle. Pristaše Zakona o uslugama psilocibina pozvali su se na istraživanje koje je otkrilo koristi tog lijeka u liječenju anksioznosti i drugih mentalnih stanja. Mjera će se nastaviti razmatrati i potrebno ju je regulirati.

Washington D.C. odobrio je Inicijativu 81 kojoj se policiji nalaže da sredstva među kojima psilocibin i meskalin, uvrsti u najniže prioritete u provođenju zakona.

Minimalna plaća

Birači u Floridi izglasali su mjeru za izmjenu državnog ustava kako bi se minimalna plaća od 8.56 dolara na sat postupno povećala na 15 dolara do 30. rujna 2026.

Gig radnici u Kaliforniji

Kalifornijski glasači glasali su za mjeru kojom bi se vozači koji dijele prijevoz i isporučuju robu izuzeli iz saveznog zakona koji ih čini zaposlenicima, a ne izvođačima radova, navodi Edison Research. Mjera, Prijedlog 22, prvo je pitanje vezano uz gig ekonomiju koje je postavljeno biračima u kampanji. Podržavaju je Uber i Lyft i potrošili su više od 190 milijuna dolara na svoju kampanju pa je prema Ballotpediji ovo najskupocjenija mjera.

Pobačaj

Birači Colorada odbacili su mjeru zabrane pobačaja u poodmaklim trudnoćama.

Komentari