NEVJEROJATNO! Prva kiša na najvišoj točki Grenlanda!

Foto: Pixabay

Dogodilo se ono što se nekada činili nemoguće! Naime, na najvišoj točki grenlandskog ledenog pokrova prvi put je kišilo otkako postoje mjerenja. Kako objašnjavaju znanstvenici, to je još jedan zabrinjavajući znak globalnog zatopljenja. 

Ne bi to bilo čudno da se vrh ledenog pokrova ne nalazi na 3216 metara nadmorske visine i tamo pada samo snijeg.

No, 14. kolovoza temperatura je bila iznad nule punih devet sati, počela je kiša i masovno topljenje snijega i leda, objavili su iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) u Coloradu.

‘Nije dobar znak za ledeni pokrov’

Temperature na vrhu ledenog pokrova gotovo nikad nisu iznad nule, ali su takve zabilježene tri puta u manje od desetljeća.



“To nikako nije dobar, zdrav znak za ledeni pokrov”, rekla je glaciologinja Indrani Das iz Opservatorija Lamont-Doherty pri sveučilištu Columbia.

U tri dana, od 14. do 16. kolovoza diljem Grenlanda palo je ukupno sedam milijardi tona kiše. To je najviše otkako su 1950. počela mjerenja.

Topljenje leda i snijega slijeva se u oceane i uzrokuje porast razine mora. Dosad je topljenje grenlandskog ledenog pokrova, drugog najvećeg na svijetu nakon Antarktike, uzrokovalo četvrtinu od porasta razine mora zabilježene posljednjih desetljeća.

Komentari