Neutralna Švicarska planira nabaviti nove borbene avione, a odluku će donijeti građani na referendumu

F16 lovac, USAF

Švicarska, koja je zadnji put ratovala s nekom stranom silom prije više od 200 godina i nema očitih neprijatelja, planira potrošiti milijarde franaka za nove borbene zrakoplove.

Mnogi se tomu protive, ističući da si neutralna zemlja ne može priuštiti takav trošak niti treba najmodernije zrakoplove za zaštitu svojeg teritorija koji nadzvučni mlažnjak može preletjeti za samo deset minuta.

Napominju također da ni Irska, Malta ni Luksemburg nemaju mlazne zrakoplove, pa bi planirana investicija od šest milijardi švicarskih franaka bila bacanje novca.

“Tko je naš neprijatelj? Tko napada malu, neutralnu zemlju, okruženu NATO-om”, pita se Priska Seiler Graf, socijaldemokratska zastupnica u švicarskom parlamentu. “To je zaista apsurdno”.



Birači će se o tomu izjasniti 27. rujna.

Odobrenje plana na obvezujućem referendumu omogućilo bi vladi da iduće godine izabere između Airbusova zrakoplova Eurofighter, Rafala francuskog Dassaulta, Boeingova zrakoplova F/A-18 Super Hornet, ili Lockheed Martinova zrakoplova F35-A Lightning II.

Zrakoplov bi zamijenio švicarsku flotu starih zrakoplova tipa 30 F/A-18 Hornet koji se 2030. povlače iz uporabe.

Seiler Graf kazala je da jeftinije alternative, kao što je borbena verzija Leonardova zrakoplova M346, nude bolju vrijednost od “skupih igračaka” koje se razmatraju.

“Trebamo nove zrakoplove, to nije sporno, ali kupnja lakših, jednostavnijih zrakoplova bila bi dovoljna”, kazala je. “Bilo bi bolje imati Fiat od Maseratija”.

Švicarci su prije šest godina odbacili kupnju Gripena od Švedske. Godine 1989. prijedlog ukidanja cijele vojske dobio je potporu samo 35 posto birača.

Stručnjak za ispitivanje javnog mnijenja Lukas Golder iz agencije GFS.Bern rekao je da će birači vjerojatno podržati vladin plan kupnje zrakoplova.

Istaknuo je da se Švicarska definira kao naoružana neutralna zemlja, a korijeni toga sežu u uvjerenje da je snažna vojska odvratila invaziju nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Papina Švicarska garda također je podsjetnik na plaćeničku prošlost zemlje.

Zastupnik Thomas Hurter iz desne Švicarske narodne stranke, bivši vojni pilot, rekao je da se Švicarska mora zaštititi ne oslanjajući se na druge zemlje.

“Ako ne zamijenimo te stare zrakoplove, to znači da nećemo imati ratno zrakoplovstvo, da više nećemo imati zaštitu i da ne poštujemo naš ustav”, rekao je.

Manji zrakoplovi ne bi mogli letjeti dovoljno visoko niti imati ubrzanje potrebno za brzu reakciju u kriznim situacijama, objasnio je.

“Ne znamo što će se dogoditi u idućih 50 godina”, rekao je.

Komentari