Netanyahu: Sporazum s UAE-om ne znači da odobravamo prodaju oružja toj državi

wiki

Izrael se i dalje protivi američkoj prodaji oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja bi mogla umanjiti izraelsku vojnu superiornost nakon što su dvije države normalizirale svoje diplomatske odnose, objavio je u utorak ured izraelskog premijera.

Priopćenje iz ureda Benjamina Netanyahua dolazi nakon izvješća u novinama Yedioth Ahronoth da vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa planira „ogromnu“ prodaju borbenih zrakoplova F-35 Emiratima u sklopu prošlotjedne odluke te arapske države da normalizira odnose s Izraelom.

Prema nekoliko desetljeća starom dogovoru Washington nije prodavao oružje na Bliskom istoku koje bi moglo potkopati izraelsku vojnu prednost. To se odnosilo i na zrakoplove F-35 koji nije dostupan arapskim državama, dok ih Izrael ima i koristi.

„U razgovorima s UAE-om Izrael nije promijenio svoje dosljedne stavove protiv prodaje oružja i obrambenih tehnologijama državama Bliskog istoka koje bi mogle poremetiti vojnu ravnotežu“, priopćio je Netanyahuov ured.



Trumpova vlada je nakon normalizacije odnosa prošli četvrtak signalizirala da bi s UAE-om mogla postići dogovor o prodaji oružja.

Obavještajni ministar Eli Cohen kazao je kako se nije raspravljalo o izmjenama politike ravnoteže vojne moći i kako Izrael nije pristao ni na kakve američke izmjene.

UAE i Izrael su prošli četvrtak objavili da su uz posredovanje SAD-a postigli povijesni sporazum koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju država.

Time su Emirati postali treća arapska i prva zaljevska država koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom, nakon Egipta i Jordana.

Većina bliskoistočnih država bojkotira Izrael od osnivanja države 1948. godine.

Komentari