Netanyahu pobjednik izbora, povećao vodstvo ispred glavnog rivala

wiki

Nakon 90 posto prebrojenih glasova na trećim izraelskim parlamentarnim izborima u godinu dana, desna stranka Likud premijera Benjamina Netanyahua osvaja 36 mandata, četiri više od glavnog suparnika, Plavo-bijelih.

List Haaretz objavio je u utorak da Likud osvaja 36 mandata, a centristički savez Plavo-bijeli 32, što je iznenađenje uzimajući u obzir da su predizborne ankete predviđale podjednak broj mandata za dvije najjače opcije.

Savez arapskih stranaka dobiva 15 mandata, najviše od prvih izbora 1949.

Plavo-bijeli Bennyja Gantza na prethodnim su izborima bili relativni pobjednik s 32 mandata, dok je Likud tada osvojio 31 mandat.



Nakon prethodnih izbora nitko nije uspio formirati većinu, a nakon 90 posto prebrojenih glasova Likud i njegovi mogući koalicijski partneri, stranke ortodoksnih Židova, zajedno dobivaju 59 mandata od ukupno 120 mandata, pa im nedostaju dva mandata do većine.

Lijevo centrističke stranke zajedno imaju 54 mandata, dok stranka sekularnih nacionalista Yisrael Beiteinu bivšeg ministra obrane Avigdora Liebermana osvaja 7 mandata te će podrška njegove stranke biti odlučujuća za formiranje vlade.

Lieberman je kazao kako će pričekati konačne rezultate, kada će odlučiti kome će se prikloniti.

Netanyahu, premijer u četiri mandata, proglasio je u Tel Avivu u utorak “veliku pobjedu”, obraćajući se svojim pristašama koje nije pokolebala optužnica za korupciju.

Suđenje najdugovječnijem izraelskom premijeru počinje 17. 3.2020.

Gantz je izrazio nezadovoljstvo te je optužio političke protivnike za širenje laži o njemu, a kampanju je nazvao najprljavijom u povijesti Izraela.

Komentari