Netanyahu o sukobu s Hamasom: Operacija u Gazi je izuzetan uspjeh, eliminirali smo više od 200 terorista

wiki

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu smatra da je operacija napada na palestinske oružane skupine u Pojasu Gaze uključujući Hamas bila izuzetan uspjeh’. Na snagu je stupio prekid vatre nakon 11 dana sukoba uz egipatsko posredovanje. 

“Hamas se više ne može sakriti. Eliminirali smo više od 200 terorista od kojih 25 visoko pozicioniranih. Javnost ne zna sve, a uostalom ni Hamas, ali sva naša postignuća bit će s vremenom objavljena”, rekao je.

Ministar obrane Benny Gantz istaknuo je da su postignuti svi ciljevi operacije. “Nanijeli smo jako težak udarac Hamasu. Unazadili smo njegove kapacitete za više godina”.

U sukobima je poginulo najmanje 243 ljudi na palestinskoj strani, uključujući 66 djece i mnogobrojne borce Hamasa i Islamskog džihada, dok je na izraelskoj strani poginulo 12 ljudi, među kojima šestogodišnje dijete, tinejdžerka u dobi od 16 godina i vojnik.



Sukobi su počeli 10. svibnja raketnim napadima Hamasa na Izrael u znak ‘solidarnosti’ sa stotinama Palestinaca ozlijeđenima u sukobima s izraelskom policijom na Platou džamija u Jeruzalemu.

Potom je Izrael pokrenuo operaciju u cilju slabljenja vojnih kapaciteta Hamasa bombardirajući iz zraka Gazu, područje s dva milijuna stanovnika koje je pod izraelskom blokadom gotovo 15 godina.

Hamas i Islamski džihad lansirali su više od 4300 raketa na Izrael, koji ih je 90 posto presreo svojim proturaketnim štitom.

Komentari