NEREDI U EUROPI I TURSKOJ Policija mlati građane usred policijskog sata, stotine uhićenih

Na prvomajskim prosvjedima u Turskoj i Francuskoj izbili su veliki neredi. Unatoč ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, svoj gnjev je izrazilo na tisuće ljudi.

U Francuskoj su građani zahtijevali su socijalnu i ekonomsku pravdu, a prosvjedima su iskazivali iskazivali protivljenje vladinim planovima koji se odnose na promjene naknada za nezaposlene. U Parizu, kao i u ostalim većim francuskim gradovima (Lyonu, Nantesu, Lilleu i Toulouseu) organizirano je 300-njak skupa. U francuskoj prijestolnici sindikalistima su se pridružili članovi pokreta “Žuti prsluk” koji je prije tri godine pokrenuo val antivladinih prosvjeda kao i radnici zaposleni u sektorima koji su teško pogođeni pandemijskim ograničenjima poput kulture.

Mirna demostracija

U skladu s pravilima, sudionici marša su nosili maske, ali i transparente na kojima je pisalo: “Dividende, a ne naknade za nezaposlenost prihod su lijenih ljudi” i “Želimo živjeti, a ne preživljavati”.

“Puno novca ide onima koji imaju puno, a manje novca ide onima koji nemaju ništa, što se odražava na plan reforme osiguranja u slučaju gubitka radnog mjesta, koji želimo ukinuti”, rekao je Philippe Martinez, šef sindikata CGT. Naime, većina demonstracija bila je mirna, iako je policija u Lyonu rastjerala skupinu od oko 200 ljudi koji su bacali petarde, tvitali su iz prefekture Auvergne-Rhone-Alpes.



Prisustvovali čelnici ljevice i desnice

U Parizu, u kojem je bilo raspoređeno pet tisuća policajaca, uhićeno je 17 ljudi, javlja Reuters. Nekoliko se demonstranata odjevenih u crne majice s kapuljačama sukobilo s policijom. Neki su bacali kamenje ili prevrtali kante za smeće. Policija je izvijestila da je spriječila pripadnike anarhističkoga Crnog bloka u nakani da formiraju prosvjednu grupu. Prvomajskim događanjima prisustvovali su i vođa francuske ekstremne ljevice Jean-Luc Melenchon i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen. Oboje se planiraju kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

“Moja je želja da radnička klasa ne strahuje zbog nezaposlenosti i gubitka posla”, rekao je Melenchon, dok je Marine Le Pen u podnožju pariškoga kipa nacionalne junakinje Jeanne d’Arc položila vijenac, upozorivši upozorila na “potpuni kaos” bude li za predsjednika ponovno izabran Macron. Emmanuel Macron, bivši investicijski bankar, predsjedničke je izbore osvojio 2017. Tada je obećao nov način upravljanja zemljom i provedbu nove politike.

https://youtu.be/ocUTVjOZA0Q

Francuska, koja je osma u svijetu po broju smrtnih slučajeva od posljedica covida-19, od ponedjeljka će početi ublažavati treći lockdown, nakon što je u zemlji evidentirano smanjenje broja slučajeva zaraze.

Dramatične scene u Turskoj

I u Turskoj je na prvomajskim prosvjedima bilo je dramatično, a policija je uhitila 212 prosvjednika nakon što su izbili neredi usred policijskog sata. Interventna i civilna policija su se sukobile s čelnicima sindikata i ostalim prosvjednicima bacajući ih na tlo prije nego što su desetke njih zadržali u blizini istanbulskog trga Taksim, piše Reuters. Naime, Guvernerov ured priopćio je da je nekim sindikatima bilo dopušteno držati spomen obilježja godišnjeg praznika rada, dok su oni koji su se “okupili nezakonito”, kršeći pritom mjere zatvaranja i ignorirajući pozive da se raziđu, bili uhićeni.

Državna agencija Anadolija navela je da je 20 prosvjednika privedeno u zapadnom gradu Izmir. Lokalni mediji izvijestili su o naporima policije u Istanbulu i Ankari da onemogući novinarima snimanje prvomajskih demonstracija i uhićenja.

U petak su turski mediji objavili da su policajci dobili upute da spriječe ljude u snimanju sigurnosnih snaga dok su na dužnosti. Kritičari taj potez smatraju nezakonitim te misle da se time krše prava građana.

Komentari