NEOBIČNI POREMEĆAJ Tijelo im pretvara ugljikohidrate u alkohol

Neidentificirana 61-godišnja žena stavljena je na listu čekanja za transplantaciju jetre zbog ciroze, stanja koje je povezano sa alkoholizmom. Dva tima doktora smatralo je da skriva ovisnost nakon što su testiranja urina na drogu opetovano bila pozitivna, piše Daily Mail.

Ipak, nakon pregleda kod specijalista na Sveučilistu u Pittsburghu, dijagnosticiran joj je sindrom fermentacije mokraćnog mjehura.

Prvo su mislili da je alkoholičarka, ali su mišljenje promijenili nakon što su rezultati krvne slike bili negativni na etanol. Daljni pregledi su otkrili visoke razine Candide glabrate, gljivice koju tijelo prirodno proizvodi, nataložene u njenom mjehuru kada bi u tijelo unijela šećer. Ta gljivica je slična onoj koja se koristi u proizvodnji piva i pretvara ugljikohidrate iz žitarica u alkohol.


Testovi su pokazali da se isti proces pretvaranja odvija u mjehuru pacijentice, a pritom je jetra bila opterećena jer se pokušavala riješiti štetnih supstanci iz tijela.

Slučaj je pokazao kako je lako krivo protumačiti simptome i previdjeti signale koji upućuju na sindrom kod pacijenata sa problemima s jetrom.

Liječnici su pozvali sve pripadnike medicinke struke da se upoznaju sa neuobičajenim poremećajem kako ih se ne bi pogrešno proglašavalo alkoholičarima.

“Prelako je previdjeti diskrepancije u rezultatima i dopustiti da pristranost preuzme glavnu ulogu u procesu odlučivanja”, napisali su u časopisu za internu medicinu.

Sindrom auto-pivovare

Iako je pacijentica prva sa sindromom fermentacije mjehura, nekolicina ljudi diljem svijeta ima sličan poremećaj poznat kao “sindrom auto-pivovare”.

Prošlog listopada je muškarac uhićen zbog vožnje pod utjecajem alkohola, iako je tvrdio da nije ništa pio. Alkotest je pokazao pet puta veću razinu alkohola u krvi nego što je dopušteno. Nije mu vjerovala ni policija ni obitelj.

Svaki put kada bi konzumirao hranu sa visokim udjelom ugljikohidrata, razina alkohola bi skočila.

Sumnja se da je poremećaj potaknut antibioticima koje je pio zbog ozljede palca. Rekao je liječnicima da ga od ozljede muče gubitak pamćenja i vrtoglavica. Simptomi, koji su nekoliko puta krivo dijagnosticirani kao depresija, su ga koštali posla.

Dr. Fahad Malik, gastroenterolog na Sveučilištu Richmond koji ga je liječio, smatra da su mu lijekovi poremetili ravnotežu mirkoba koji se, u malim količinama, prirodno nalaze u utrobi, prenose Vijesti.hr.


Komentari