Nema nepravilnosti koje bi utjecale na izborni rezultat

profimedia

Promatračka misija OESS/ODIHR-a, koja je pratila parlamentarne izbore u Crnoj Gori, priopćila je da su izbori provedeni transparentno i efikasno, bez nepravilnosti koje bi mogli osporiti rezultat, ali je zabilježila i široku zlouporabu položaja i državnih resursa od strane predstavnika vlasti.

Zloupotreba funkcija, kako je navedeno u privremenom izvještaju, dala je vladajućoj stranci neupitnu prednost. “Primjetno je sudjelovanje predsjednika, koji pritom nije kandidat, i ostalih visokih državnih dužnosnika u kampanji, što je zamaglilo granicu između države i vladajuće stranke”, navodi se u privremenom izvještaju promatrača OESS/ODIHR-a, u kojem se još navodi da je vladajuća stranka uživala neprimjerenu prednost kroz različite oblike zloupotrebe položaja i državnih resursa, poput nuđenja prijevremenog zapošljavanja u državnom sektoru i dodjele izvanrednih socijalnih naknada “ugroženim” grupama na osnovu nejasnih kriterija.

“Izborni dan je protekao uredno, a zdravstveni protokoli nisu dosljedno provedeni”, priopćeno je iz misije.

I posmatrači Europske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO), koji su crnogorske izbore pratili s 23 tima promatrača, ocijenili su da je izborni dan uglavnom protekao mirno, a da se predizborni odvijao u socijalno i politički polariziranom okruženju.



Šef promatračke misije ENEMO u Crnoj Gori, Gianluca Passarelli rekao je da su „građani Crne Gore na izborima iznijeli svoje mišljenje, jer kada glasači govore govori demokracija“.

“Jučer je bio veoma važan dan za demokratsku povijest Crne Gore. Želim čestitati građanima Crne Gore zbog načina na koji su se ponašali tokom izbornog dana. Ukupna mirna atmosfera, odsustvo značajnijih incidenata i nasilnih događaja je potvrda da je Crna Gora sazrela na demokratskom putu prema konsolidaciji institucija i na izgradnji svojih organa”, kazao je Passarelli.

Na izborima u Crnoj Gori tri oporbene koalicije osvojile su tijesnu većinu u crnogorskom parlamentu, šaljući tako, nakon 30 godina vlasti, u oporbene klupe Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića.

Na osnovi 100 posto prebrojanih glasova crnogorska Državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35.06 posto, odnosno 143.548 glasova, a oporbena koalicija Za budućnost Crne Gore 32.55 posto (133.267).

Koalicija Mir je naša nacija, okupljena oko oporbenih Demokrata, osvojila 12.53 posto (51.297), a Crno na bijelo Dritana Abazovića 5.53 posto (22.649).

Đukanovićevi kolacijski partneri u aktualnoj vlasti Socijaldemokrati osvojili su 4.10 posto ili (16.769), Bošnjačka stranka 3.98 posto (16.286), Albanska lista 1.58 (6.488), a Albanska koalicija Jednoglasno 1.14 posto (4.675). Ispod povlaštenog cenzusa od 0,35 posto izašlih ostale su dvije stranke crnogorskih Hrvata, Hrvatska građanska inicijativa i Hrvatska reformska stranka. SDP Ranka Krivokapića osvojio je 3.14 posto (12.839).

Analitičari: Oporba nije dozvolila rasipanje glasova

Politički analitičar i predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić, komentirajući rezultate crnogorskih izbora, kazao je agenciji MINA da oporbene stranke prvi put nisu dozvolile rasipanje glasova, koji su po D’Hondtovoj formuli ranije išli Demokratskoj partiji socijalista.

S druge strane, kako je rekao, partije na vlasti uspjele su izgubiti dva manjinska mandata kroz loše izborne kalkulacije.

„S druge strane bio je katastrofalan izborni inženjering, koji je dozvolio da hrvatski i još jedan mandat Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata budu prosuti“, rekao je Raonić, istaknuvši također da je ovakvom rezultatu doprinijelo „nakalemljeno nezadovoljstvo građana užasnom socijalnom situacijjom, „dok na drugoj strani nezajažljivi tajkunski apetiti nemaju nikakvu mjeru“.

On je kazao da buduća vlada, osim što će biti vlada stručnjaka, mora biti sastavljena od ljudi sa političkim iskustvom.

„Jer Crna Gora treba proći prvi put kroz proces smjene vlasti, koji ide do veoma sitnih detalja“, pojasnio je Raonić.

Komentari