NEHAMMER: Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, neovisnu i ekonomski uspješnu Ukrajinu

Facebook/Karl Nehammer

Austrijski kancelar Karl Nehammer pozvao je na uspostavu međufaze između suradnje i punopravnog članstva u Europskoj uniji za zemlje poput Ukrajine i Moldavije

Takozvani “pripremni prostor” omogućio bi zemljama da dostignu standarde Europske unije, što bi bilo slično Europskom gospodarskom prostoru (EEA) ili Europskom sporazumu o slobodnoj trgovini (EFTA), rekao je Nehammer, prenosi Index.hr.

“Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, neovisnu i ekonomski uspješnu Ukrajinu”, poručio je Nehammer priopćenjem koje je objavio ured kancelara. “Trenutačno se Ukrajina bori za svoj politički i teritorijalni opstanak. Svi naši napori prvenstveno su usmjereni na okončanje ruskog agresorskog rata. U takvoj fazi ionako brzo pristupanje Uniji ne može biti goruće pitanje”, dodao je.

Nehammer je rekao da se emocije moraju ukloniti iz trenutne rasprave o članstvu Ukrajine u EU, dodajući da brzo pristupanje Ukrajine “nije realno”. “Trebali bismo stvoriti europski pripremni prostor koji će omogućiti jačanje suradnje s EU korak po korak i bolju prilagodbu europskim standardima”, rekao je Nehammer.



Zasebni modeli

Austrija je desetljećima slijedila sličan put kao članica EFTA-e prije pridruživanja EU 1995., istaknuo je austrijski kancelar. Ukrajini je dosta “posebnih rješenja” i zasebnih modela za integraciju u Europsku uniju, rekao je prošli mjesec ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, dodavši da njegova zemlja želi punopravno članstvo u Uniji.

Nehammer je također rekao da podržava ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o uspostavi “Europske političke zajednice” u kojoj bi bile zemlje koje teže pridruživanju ili bližim vezama s EU, a pridržavaju se europskih vrijednosti. Kijev je izrazio zabrinutost da bi se takva zajednica mogla koristiti kao alternativa članstvu.

Komentari