‘NEĆEMO SE ODREĆI SUVERENITETA’ Velika Britanija i Europska unija započinju pregovore o odnosima nakon Brexita

conservatives.com

Velika Britanija i Europska unija započinju u ponedjeljak pregovore o budućim odnosima nakon Brexita, a na stolu je uređenje trgovinske razmjene vrijedne pola bilijuna eura godišnje i tijesne sigurnosne veze o kojima će se, kako se očekuje, napeto pregovarati.

Obje strane poručile su da žele postići sporazum do kraja godine tako da nova suradnja na svim poljima od zrakoplovstva do ribarstva i studentske razmjene može započeti 2021.

Prijelazno razdoblje u kojemu važe pravila iz vremena dok je Velika Britanija bila članica EU-a završava krajem godine. Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja.

U Bruxelles će doputovati oko 100 britanskih dužnosnika na prvi krug pregovora s Europskom komisijom i trebali bi trajati do četvrtka.Drugi krug razgovora održat će se u ožujku u Londonu a potom će slijediti novi sastanci svaka dva do tri tjedna.

EU želi dati Velikoj Britaniji povlašteni pristup europskom tržištu od 450 milijuna ljudi u zamjenu za jamstva Londona da će spriječiti damping.

No britanski premijer Boris Johnson kazao je da se želi odmaknuti od EU-a i odbio je biti vezan pravilima Unije ili nadležnostima Europskog suda što je sve, prema mišljenju Bruxellesa potrebno, kako bi se osigurala pravedna tržišna utakmica.

Johnson je razljutio Uniju odmicanjem od ranije dogovorenog ambicioznijeg i sveobuhvatnijeg odnosa.

“Želimo najbolji mogući trgovinski odnos s EU-om. No nećemo se odreći suvereniteta koji smo vratili”, poručio je vladin dužnosnik Michael Gove.

Velika Britanija i EU u lipnju će procijeniti je li do kraja godine moguće zaključivanje temeljnog trgovinskog sporazuma.

Bez takvog sporazuma trgovinska razmjena mogla bi se značajno smanjiti jer bi značila uvođenje carina i kvota.

Pomanjkanje povjerenja između EU-a i Velika Britanije pojačano je najavama Londona da bi mogao odustati pograničnih kontrola na osjetljivoj irskoj granici što je jedno od najspornijih pitanja u odnosima.

Komentari