Ne možemo u Schengen? Nema veze napravit ćemo mi svoj kažu Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija

Karta Schengen područja/ilustracija Foto: wiki

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija već neko vrijeme pregovaraju o potpisivanju raznih sporazuma koji bi im olakšali trgovinu te kako bi ojačali tržište rada u svojim zemljama.

Što rade oni?

Ovaj niz sporazuma prvo se trebao zvati “mini Schengen”, ali je kasnije preimenovan u Otvoreni Balkan, a to će na kraju biti i službeno ime ove inicijative. Tri dokumenta su u Skoplju potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama.

Sva tri predstavnika su rekli kako vjeruju da će ovi sporazumi biti zaista veliki okidač napretka u ovoj, inače ne pre naprednoj regiji, te da će ovaj sporazum biti prihvaćen od glavnih čelnika svijeta i Europske unije.

Što će zemlje dobiti s ovim?

Potpisani su Memorandum o razumijevanju i suradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i Sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu, izvjestili su beogradski elektronički mediji.



To bi trebalo značiti da, po riječima Aleksandra Vučića, od 1. siječnja 2023. neće biti granica između naših zemalja. Od Beograda do Tirane nitko vas neće zaustavljat te će te moći slobodno prolaziti.

 

Komentari