Nazire li se poboljšanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji? Na tome intenzivno radi Anthony Blinken

Foto: Flickr/U.S. Department of State

Na nedavno održanom sastanku između državnog tajnika SAD-a Anthonya Blinkena i saudijskog ministra govorilo se o regionalnoj sigurnosti i napadima na tanker Mercer Street u srpnju.

SAD za te napade krivi Iran, a Blinken i Saudijska Arabija razgovarali su i o jačanju sigurnosne suradnje te saudijskoj podršci postizanju mira u Jemenu i nužnim koracima kako bi se zaustavila tamošnja humanitarna kriza, stoji u priopćenju:

„Državni tajnik Blinken je naglasio i potrebu napretka po pitanju ljudskih prava“, dodaje američko ministarstvo. U priopćenju se, pak, ne spominje ubojstvo saudijskog disidentskog novinara Jamala Khashoggija, kolumnista Washington posta, 2018. godine.

Bivši američki predsjednik Joe Biden uzdrmao je odnos sa Saudijskom Arabijom, bliskim američkim saveznikom, dopustivši u veljači objavu izvješća američkih obavještajnih službi u kojem stoji da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, najmoćniji čovjek Kraljevine, odobrio operaciju Khashoggijevog ubojstva.



Biden je i ukinuo podršku SAD-a operacijama saudijski predvođene vojne koalicije u Jemenu, no nije prihvatio pozive zastupnika i organizacija da uvede sankcije nad bin Salmanom.

Komentari