Navala čestitki tradicionalnih američkih saveznika, oglasili su se Macron, Merkel, Johnson i drugi

Twitter

Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao je demokratu Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi, niti sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji, a slijedili su ga drugi svjetski čelnici, među kojima francuski, njemački i britanski.

Navala čestitki tradicionalnih američkih saveznika dovoljno govori o tome koliko vjeruju optužbama Donalda Trumpa su mu izbori ukradeni.

Trudeau je u svojoj poruci kao prvi strani državnik koji je čestitao Bidenu napisao da se veseli uhvatiti ukoštac s “najvećim svjetskim izazovima”, zajedno s novom američkom administracijom.

U priopćenju, Trudeau je rekao da će surađivati sa SAD-om na “miru i uključivosti, ekonomskom prosperitetu i klimatskim akcijama širom svijeta”.



Trudeau nije spomenuo aktualnog predsjednika Donalda Trumpa s kojim je često imao problematične odnose.

Macron, Merkel, Johnson

Bidenu su čestitali i francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i britanski premijer Boris Johnson.

Francuski predsjednik pozvao je pobjednički dvojac na suradnju u brojnim izazovima s kojima se treba suočiti.

“Amerikanci su izabrali svog predsjednika. Čestitamo @JoeBiden i @KamalaHarris! Pred nama je mnogo posla da prevladamo današnje izazove. Učinimo to zajedno!”, napisao je Macron na Twitteru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u čestitci transatlantsko prijateljstvo.

“Radujem se budućoj suradnji s predsjednikom Bidenom. Naše transatlantsko prijateljstvo nezamjenjivo je želimo li uspjeti riješiti najveće izazove našeg doba”, poručila je Merkel.

Prva žena liderica u Njemačkoj Merkel je naglasila da će Harris biti prva izabrana potpredsjednica SAD-a.

Britanski premijer Boris Johnson u čestitci je istaknuo savezništvo SAD-a i Velike Britanije.

“Sjedinjene Države su naš najvažniji saveznik i želim što prije tijesno surađivati na zajedničkim prioritetima, od klimatskih promjena do trgovine i obrane”, ‘tvitao’ je Boris Johnson i dodao da se veseli radu na zajedničkim prioritetima.

Američki mediji AP, NBC i CNN proglasili su Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nakon što su mu dodijelili pobjedu u ključnoj državi Pennsylvaniji.

Trump je odbio priznati poraz na izborima i tvrdi da su oni daleko od gotovih.

Čelnici Španjolske, Grčke, Irske, Italije, Poljske

Španjolski premijer Pedro Sanchez čestitao je pobjednicima na utrci u Bijeloj kući i poželio im uspjeh.

“Američki narod izabrao je 46. predsjednikca SAD-a. Čestitke @JoeBiden and @KamalaHarris. Želimo vam sreću i svako dobro. Radujemo se suradnji s vama u rješavanju izazova pred nama”, napisao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je kako se “veseli radu s novom američkom administracijom.”

“Želimo uložiti u našu suradnju, u transatlantski novi početak i u ‘New Deal.”

Grčki premijer čestitao je napisavši: “Joe Biden je istinski prijatelj Grčke i siguran sam da će pod njegovim predsjedanjem odnosi između dvije zemlje biti još jači”.

Irski premijer Micheal Martin čestitao je Bidenu spomenuvši irske korijene novog stanara Bijele kuće..

“Irska je ponosna na izbor Joea Bidena baš kao što smo ponosni na sve generacije irskih žena i muškaraca i njihovih predaka čiji su težak rad i izvanredna pamet obogatili različitost koja daje snagu Americi”.

“Joe Biden uvijek je bio prijatelj i podupiratelj Irske”, dodao je.

Talijanski šef vlade Giuseppe Conte također je čestitao “američkom narodu i njegovim institucijama na izvanrednom dokazu demokratskog vitaliteta”, rekavši da će raditi s Bidenom na “jačanju transatlantskih odnosa”.

“SAD mogu računati na Italiju kao čvrstog saveznika i strateškog partnera”, dodao je.

Poljski predsjednik Andrzej Duda čestitao je Bidenu na “uspješnoj kampanji”.

Poljska, koja je bila jedna od najbliskijih saveznica u mandatu predsjednika Donalda Trumpa, odlučna je održati “partnerstvo na visokoj razini, visokoj kvaliteti” sa Sjedinjenim Državama.

Ukrajina, Nizozemska, Norveška

Čestitke su uputili i ukrajinski predsjednik te premijer Nizozemske.

“Ukrajina optimistično gleda na buduće strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama. Ukrajina i Sjedinjene Države uvijek su surađivali na sigurnosti, u trgovini, ulaganjima, demokraciji, borbi protiv korupcije. Naše prijateljstvo postaje jače”, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Nizozemski premijer Mark Rutte čestitao je Bidenu i Harrisu “na izbornoj pobjedi nakon tijesne utrke”.

Norveška premijera Erna Solberg čestitala je u ime norveške vlade i naglasila “Sjedinjene Države naš su najvažniji saveznik” pa dodala: “Svijet treba američko vodstvo da riješi velike globalne izazove. Očekujemo suradnju s Bidenovom vladom, Vijećem sigurnosti UN-a u naporima da riješimo pandemiju koronavirusa i klimatskih promjena”.

NATO, arapski čelnici

Čestitke su uputili i emir Katara Šeik Tamim bin Hamad al-Thani, libanonski predsjednik Michel Aoun te egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg napisao je da “dobra pozna Joea Bidena” koji je “čvrst pristaša našeg Saveza. Jedva čekam da tijesno surađujem s njim. Čvrsti NATO dobar je za Sjevernu Ameriku i za Europu”, napisao je Stoltenberg.

Predsjednik Donald Trump oštro je kritizirao vojno-politički savez kao zastarjelu organizaciju.

Komentari