NATO odbacuje Lukašenkove optužbe da gomila snage na granici

wsl

NATO je u nedjelju odbacio optužbe bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da provodi vojne vježbe uz zapadne granice zemlje, u Poljskoj i Litvi i istaknuo da pozorno prati situaciju nakon spornih izbora održanih u Bjelorusiji prošlu nedjelju.

Ranije u nedjelju Lukašenko je kazao da su samo 15 minuta od bjeloruske granice raspoređeni tenkovi i zrakoplovi NATO saveza.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu je izjavila da se u “regiji ne izvode vojne vježbe”.

“NATO-ova multinacionalna prisutnost u istočnim članicama Saveza ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji. Riječ je o strogo obrambenoj prisutnosti čija je svrha spriječiti sukobe i očuvati mir”, rekla je Lungescu.



Dodala je i da NATO pozorno prati razvoj situacije u Bjelorusiji, zemlji u kojoj od održavanja izbora 9. kolovoza traju siloviti prosvjedi za koje Lukašenkovi protivnici kažu da su ‘montirani’. Lungescu je pozvala na poštivanje temeljnih sloboda, uključujući i pravo na mirne prosvjede.

Kremlj je ranije objavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin Lukašenku kazao da je Moskva spremna pomoći Bjelorusiji u skladu s vojnim sporazumom, ako to bude potrebno te da se na tu zemlju izvana vrši pritisak.

Zapadni bjeloruski susjedi, Poljska, Litva i Latvija članice su NATO-a. Savez je u te tri države i u Estoniju poslao četiri borbene brigade da bi onemogućile potencijalne ruske prodore, nakon što je Moskva 2014. anektirala ukrajinski Krim.

Brigade, što ih predvode Britanija, Kanada, Njemačka i Sjedinjene Države imaju oko 5000 vojnika.

Poljska je u subotu potpisala zajednički pakt o obrani tijekom posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea toj zemlji, na temelju kojega će Sjedinjene Države povećati broj svojih vojnika u Poljskoj.

Komentari