Nastavak katastrofe u Njemačkoj: U poplavama nestalo oko 1300 ljudi

Screenshot

Još jučer smo pisali o poplavama neviđenih razmjera koje su pogodile zapadnu Njemačku i dio Belgije, ali te scene i brojke nisu ni približno katastrofalne kao što su danas.

Crne brojke

Naime, još prema jučerašnjim procjenama govorilo se o nestanku 50-ak ljudi, ali je taj broj u manje od 24 sata narastao na čak 1300. Koliko je ova poplava jaka govori i činjenica da su negdje cijela mjesta odsječena od svijeta.

Prema sadašnjoj statistici, mrtvi se procjenjuju i na više od 100 dok broj nestalih neprestano raste. To su sve brojke za Njemačku, ali tome treba pridodati i Belgiju u kojoj je stanje također kritično, no ne kao u Njemačkoj.

Ovo je najveći broj poginulih u Njemačkoj od prirodnih katastrofa još od smrtonosne poplave Sjevernog mora 1962. godine koja je usmrtila oko 340 ljudi. Kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da su ekstremne vremenske prilike sve češće što zahtijeva mjere za suzbijanje globalnog zatopljenja



Stanje se mijenja svake sekunde

Taj broj bi ipak mogao i početi padati jer su ponegdje pale mobilne mreže, pa je obitelji i prijateljima otežano pronaći njihove voljene. Zato se možda neki i dalje vode kao nestali, ali zapravo se samo nisu mogli javiti svojima.

Hitne službe bile su u stanju visoke pripravnosti, a vlasti su jačale nasipe duž ranjivih područja gdje razine voda nastavljaju rasti dok je Francuska poslala u pomoć 40 vojnika i helikopter u Liege u Belgiji.

Gdje je sve opsadno stanje?

Najgore je u njemačkoj pokrajini Rajni Vestfaliji gdje je nestalo više od 1.000 ljudi, a poginulih je oko 80. Malo sjevernije, oko grada Kolna nekoliko kuća se urušilo u petak ujutro, a spasilačke ekipe trudile su se čamcem doći do stanovnika. Ceste oko grada Erftstadta bile su neprohodne.

U Belgiji je nestalo najmanje četvero ljudi. Belgijski krizni centar pozvao je stanovnike južnog i istočnog područja zemlje da ne putuju, a sigurno nije čak niti u Nizozemskoj gdje je naređena evakuacija za tisuće stanovnika na sjeveru pokrajine Limburg.

Komentari