Nasilni prosvjedi u Parizu: Zapaljeni auti i razbijeni izlozi. Uhićeno 30 ljudi

Prosvjedi u Parizu/profimedia

Zapaljeni automobili i razbijeni izlozi, kao i trideset uhićenih osoba obilježili su pariški prosvjed u subotu, organiziran kako bi se suprotstavilo policijskoj brutalnosti i predloženom sigurnosnom zakonu koji bi ograničio snimanje policajaca.

Policija u Parizu potvrdila je da je uhitila 30 osoba. Ukupno je u cijeloj Francuskoj uhićeno njih 64. Bilo je i ozlijeđenih, među kojima osam pripadnika snaga reda, po podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Povorka od više tisuća ljudi krenula je sa sjevera Pariza pod jakim policijskim nadzorom, tjedan dana nakon prethodnog prosvjeda koji je završio žestokim sukobima.

Prosvjednici su na policajce bacali predmete, a policija je odvratila suzavcem, piše agencija France presse.



Okupilo se 130 tisuća ljudi

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin je na Twitteru spomenuo “jako nasilne pojedince”.

Nakon scena vandalizma rekao je da se radi o “razbijačima koji razbijaju Republiku”.

“Potpora našim policajcima i žandarmeriji”, napisao je.

Prosvjednici su uzvikivali “Macron, dosta je!”, i “Zakon o sigurnosti – ne. Socijalna sigurnost – da”, te tražili ostavku ministra Darmanina.

Na prosvjed je pozvao kolektiv sindikata, novinara i organizacija za ljudska prava, tjedan dana nakon prosvjeda na kojem se diljem Francuske, prema procjenama francuskog ministarstva unutarnjih poslova, okupilo 130 tisuća ljudi. Organizatori tvrde da ih je bilo pola milijuna.

Prosvjed u subotu događa se dva dana nakon što je francuska vlada objavila da će revidirati kontroverzni članak 23 predloženog sigurnosnog zakona kojim se htjelo ograničiti snimanje policajaca.

Aktivisti žele potpuno uklanjanje tog članka zakona koji sadrži još neke kontroverzne točke poput predloženog snažnijeg videonadzora policije tijekom prosvjeda uz pomoć dronova.

Žele zaštiti policiju

Vlada smatra kako bi zakon bolje štitio policiju.

Incidenti su izbili i u Nantesu, na zapadu zemlje, gdje su dva policajca ozlijeđena, od kojih jedan molotovljevim koktelom tijekom prosvjeda 3000 osoba.

Stanje je bilo vrlo napeto u tom gradu krajem dana, prenosi agencija France presse. Ukupno je bilo između “400 i 500 radikalnih pojedinca” koji su počinili brojne štete, prema policijskom izvoru.

Skupovi su održani i u Toulouseu, Montpellieru, Rennesu, Strasbourgu, Bordeauxu i Lyonu.

Ukupno je 52.350 prosvjednika sudjelovalo na oko 90 okupljanja u cijeloj Francuskoj, od kojih oko pet tisuća u Parizu, podaci su ministarstva unutarnjih poslova.

Komentari